• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • High-tech és egyszerűség között

  Családi ház, Pécs, Mecsek-oldal

  Építész: Getto Tamás, Schunk Tímea
  Szöveg: Radev Gergő
  Fotók: Getto Márton, Schunk Tímea

  rengeteg1

  Kedves történet, a család álma: egy ház. Egy házszerű ház, ahova megelégedéssel érhetünk haza. Általában rögös a hozzá vezető út, és itt sem volt ez máshogy. Hét év munka és tanulás, amihez mindenki hozzáadta a részét. A megrendelő írásos helyiségprogrammal kereste fel a tervezőket, határozott elképzelése volt, melyet végül Schunk Tímea és Getto Tamás öntöttek formába. A közös munka és intenzív párbeszéd során, a terv rengeteget változott – a háznak arca lett és személyisége, letisztult: felnőtt.
  A Rengeteg utcai ház esetében ráadásul az igényes megrendelő egyben gyakorlott kivitelező is. Számos csatát vívtak, mire a kiviteli terveket használni merték, de emiatt került ki mindkét fél győztesen. Minőségek jó arányú keverékét érezzük mindenhol, valami általános harmóniát, ami meg tudott nyilvánulni. Az egyszerű tömegek és a nyers anyaghasználat már-már puritán, kolostorszerű hangulatot teremtenek: az utca felől pajta, a lejtő felől fellegvár.
  Az épület a város szélén hajtott ki, aprócska házak szomszédjaként. Enyhén elfordul az utcától, teret hagyva a megérkezőnek, és a lejtó felé fordulva, a fiatal fenyők társaságában állapodik meg. Garázs, ház, terasz, egymáshoz képest és elhelyezésben is egyformán arányos tömegek. Ezt a benapozás, a kilátás, az intimitás szempontjai igazolják. Az északi fekvésű terasz a Mecsek oldalában a forró nyári napokon kap igazi értelmet. Nem utolsó szempont volt a földmunkák minimalizálása, amit szintén sikerült megoldani.

  Építészet, belsőépítészet: Getto Tamás, Schunk Tímea
  Statika: Nagy László
  Gépészet: Vimláti József†, Vígh Szabolcs
  Építtető: Szentes József, Szentes Józsefné
  Kivitelező: Sze-Kat Kft. – Szentes József