• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Időről időre

  Posztókészítők bástyája, Brassó

  Építészek: Radu Enescu, Constantin Goagea, Justin Baroncea
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Cosmin Dragomir

  brasso1

  Egy majdnem teljesen romos állapotú középkori bástya Brassó belvárosának északkeleti szegletén új életre kelt egy merész kortárs beavatkozással. A Point 4 építésziroda tervezői példás önkorlátozással úgy hozták vissza a jelenbe a pusztulásra ítélt építményt, hogy történelmi auráját régi és új dinamikus párbeszédjébe illesztették.
  A középkori Brassót körülvevő erődítményrendszer a főként szász eredetű lakosság gazdagságát, európai színvonalú városi kultúráját védte évszázadokon át. Az első súlyos csapást a 19-20. századi gyors fejlődés mérte az építményre, amikor a lakosság növekedése fölöslegessé tette a masszív városfalat. Sorra bontották le egyes szakaszait, de a sarkokon álló bástyák többsége megmaradt, néhányat a 20. század során helyreállítottak. Csak az ezredforduló után fordult a városvezetés figyelme a bástyák használhatósága és a történelmi emlékek tudatos, használattal összekötött megőrzése felé. A restaurálások egyik utolsónak maradt eleme, a Posztókészítők bástyája méreténél fogva nem kínált különösebb funkcionális előnyöket, ráadásul a régészeti ásatások a falak mentén egy még korábbi falrendszer alapjait is megtalálták, ami szintén megőrzendő és bemutatásra érdemes.
  Ellipszis alapjával, négyemeletes magasságával, masszív, két méter széles falaival, mindössze 16 méteres átmérőjével a Posztókészítők bástyája kulturális helyszínként aligha működhet. Belső falain az egykor emeletenként körbefutó ácsolt folyosórendszer és a faragott díszek már régen elpusztultak, szűk lőrései kevés rálátást nyújtanak a városra. A helyreállítást tovább nehezítette, hogy a belső tér lefedéséhez szükséges fém tetőt betongyűrűvel kellett volna megerősíteni, és ez tovább rombolta volna a fal állagát. A tervezők egy építészeti értelemben önálló, de a bástyától nem független belső torony beépítésével alakítottak ki olyan fedett teret, amely információs és oktatási központként működhet.

  Építészek: Radu Enescu, Constantin Goagea, Justin Baroncea – Point 4 Space
  Műemléki restauráció: Marina Iliescu, Radu Enescu, Justin Baroncea
  Munkatársak: Ada Demetriu, Vitalie Cataraga
  Szerkezet: Ramb Sistem