• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Infrastruktúra a kultúra szolgálatában

  Plzeň – Európa Kulturális Fővárosa 2015

  Szöveg: Pálinkás Edit
  Fotók: Vojtěch Auibrecht, Libor Sváček

  Az Új Színház homlokzata, építész: HELIKA. Fotó: Libor Sváček

  Az Új Színház homlokzata, építész: HELIKA. Fotó: Libor Sváček

  Az Európa Kulturális Fővárosa projektekben az infrastrukturális beruházásoknak kulcsszerepe van. Sok más EKF településhez hasonlóan Plzeňre is ez jellemző, ahol a programok nagy része ezekre a fejlesztésekre épül. A város és egyéb szervezetek anyagi ráfordításainak köszönhetően, Európai Uniós támogatással 2010-ben kezdődött meg Plzeň átalakítása, modernizálása.
  2015-re olyan nagyszabású projektek valósultak meg, mint a folyópart és a Štruncovy sady zöldövezet beillesztése a város vérkeringésébe, vagy a Ladislav Sutnar Művészeti Kar új épülete, amely új utat nyitott a város számára a kortárs művészet terjesztésére, valamint az amfiteátrum és a két Adolf Loos lakásenteriőr rekonstrukciója, illetve az Új Színház, amellyel a kulturális élet új színterei jöttek létre. A tervek között szerepel a Světovar gyárnegyed kulturális központtá alakítása, amely tovább emeli a dinamikusan fejlődő város vonzerejét.
  A Nemzetközi Színházi Fesztivál rendezőjeként az Új Színház fontos szerepet tölt be Európa kulturális életében. A közvetlen a városközpont mellett elhelyezkedő épület (építész: HELIKA) az ötszáz férőhelyes nagyterem és a százötven fő befogadására alkalmas kamaraterem mellett dráma, opera, musical, balett előadásoknak, illetve zenekari és énekkari próbateremnek ad otthont. Ezen funkciók az előadótermet magába foglaló központi tömbhöz minden szinten hidakkal és földalatti folyosórendszerrel kapcsolódó ötszintes épületben kaptak helyet.