• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Ipari romból fenntartható házszobor

  Crane Track, Amszterdam

  Építészek: Trude Hooykaas, Julian Wolse, Steven Reisinger, Gerald Lindner
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Oth Ontwerpgroep

  vervaardigde fotografie met copyrights Studio FdW (C)

  A siker gyakran a véletlenen múlik. Amikor 1997-ben Trude Hooykaas építész találomra végigbiciklizett Amszterdam északi részén, az Ij folyó partján, hogy a leendő revitalizálási terület környékén alkalmas helyet keressen bővülő irodája számára, és meglátta a folyóban álló, 270 méter hosszú, 8.5 méter széles rakodómólót, azonnal meglátta benne a lehetőséget és rajzolni kezdett. Tíz évvel később átadták a 11.500 m2 alapterületű, háromszintes új irodaházat, ami nevében is, akárcsak a testében, megtartotta a múltját: Crane Track.
  A betonkolosszus még 1952-ben épült, utcányi méretű nyúlvány volt, négy évtizedig rakodták róla darukkal ki-be a beérkező teherhajókat. A holland folyami hajózás egykor virágzó élete ezen a környéken ma már csak pusztuló romok képében van jelen; a város az egész területet egy következő rozsdazóna-revitalizációként tartja számon, de a fejlesztéseket jó ideig csak a romok eltakarításával gondolták megkezdeni.
  Az építésznő ötlete fordulatot hozott az egész környék jövőjében. Az önkormányzat és a befektetők felülbírálták saját korábbi elképzeléseiket, és az ipari emlékek megőrzése egyszerre a terület jövőjének kulcsa lett. A fókuszba a Crane Track került, ez az óriási irodaépület, amelyik a dokk eredeti betonvázát megtartotta, és a konzolokra könnyűacél I-gerendákkal megtartott, háromemeletes, teljesen átlátszó, hosszú üvegdobozt ültetett, ami nappal is, éjjel is magával ragadó látványosságot nyújt. Az üvegdoboz szinte úszik a víz fölött, karcsú formája, átlátszó teste ellensúlyozza az ipari örökség nehézkes betontömbjét.
  Az irodaház ötlete, építése, anyagfelhasználása és működtetése átgondolt, sok szempontra figyelő, szép példát ad a fenntarthatóság alkalmazásáról.

  Ötlet és design: Trude Hooykaas
  Építészet: OTH Ontwerpgroep
  Építészek: Trude Hooykaas, Julian Wolse, Steven Reisinger, Gerald Lindner
  Épületfizika és akusztika: Lichtveld, Buis & Partners BV
  Statika: Aronsohn raadgevende ingenieurs
  Homlokzati konzulens: Façade, Eindhoven
  Kivitelezés: Bouwcombinatie M.J. de Nijs en Zn.