• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Járható textúrák

  A veszprémi promenád felújításáról

  Építészek: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid, Becker Márton, Lukács Péter
  Szöveg: Katona Vilmos
  Fotók: Kovács Dávid

  veszprem1

  A veszprémi belváros köztéri rehabilitációja elválaszthatatlan a hetvenes években kezdődő átalakulási folyamatoktól. A Szabadság tér és a Budapest út közé helyezhető városközpontnak két történeti „hídfője” van. Az egyik a Márton István-féle, töredékesen megvalósult modernista városterv, a másik a millennium után útjára indított Veszprém-projekt, amelyet a városvezetés 2013-ban, a Hangvilla átadásával nyugtázott (lásd MÉ 2014/1). A hidat ebben az összefüggésben számos újragondolás, küzdelem és egy Ybl-díj (Ruttkay M. Gyula) jelentette, egy megkésett és már a kezdetektől számos problémát felvető koncepció felülírásának jegyében. A Veszprémi Építész Műhely átfogófelújítási munkája és tereprendezése ebből a feladatból vette ki részét.
  A Séd-patak völgyében álló malom és Püspöki Pihenő felújításáról (lásd MÉ 2014/3) ismertté vált tervezőknek szembe kellett nézniük a modernista szellemiségű örökséggel: az utca hiányával. A húszemeletes toronyház alatt végigvezetett alacsonyabb lakóépületek és üzletek csupán a bevezető szakaszon zárnak össze, másutt individuális tömegek uralják a sétány tengelyét. A felsorakozó házak ennek következtében feszesen szerkesztett, mégis dezintegrált halmazt alkotnak. Egy autentikus településben működő belső összetartó erő, amelyet csak az esetlegességek által szabadon formálódó tér és a történelmi idő tud nagyvonalúan, fokról fokra kiépíteni, itt nem érezteti hatását. Az idegenség mértani szekvenciái, amelyeket az elmúlt korszakba kapaszkodó emlékművek nyomatékosítottak, igazságtalanul nagy adósságot hagytak az utókorra.

  Építészek: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid, Becker Márton, Lukács Péter
  Építtető: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata
  Koncepcióterv: Veszprémi Építész Műhely Bt.
  Generáltervező: Főmterv Zrt.
  Építész tervezők: Becker Márton, Lukács Péter – Speos Kft., Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid – Veszprémi Építész Műhely Bt.
  Úttervező: Tóth Kinga
  Tartószerkezet: Huszka Gábor
  Táj- és kertépítészet: Dr. Fekete Albert
  Közmű: Tuboly László
  Rehabilitációs szakmérnök: Ruttkay Ágota

  Belvárosi üzletház felújítása és bővítése
  Eredeti tervező: Márton István
  Építész tervező: Veszprémi Építész Műhely Bt.
  Építészek: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid