• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Jó évjárat

  Fesztiválkatlan, Tokaj

  Építész: Bodonyi Csaba
  Szöveg: Pálinkás Edit
  Fotók: Sárai Ákos, Hanák Tibor, Pálinkás Edit

  Tokaj Fesztivalkatlan Bodonyi Csaba 2014

  Az 1999-ben véglegesen bezárt tokaji kőbánya fekvése szinte egy antik görög színház élményét ismétli meg. Ebből adódóan ideális helyszíne lehet szabadtéri rendezvényeknek. A Bodrogra néző, 25-30 méter magas kétszintes bánya alsó szintje patkó alakú, függőleges falú, sík padozatú, amfiteátrum-szerű tájsebként mégis jó két évtizedig várt méltó szerepére.
  A terület hasznosítása már 1992-ben felmerült, ekkor születtek az első koncepcionális vázlatok a budapesti Expo-hoz csatlakozó idegenforgalmi és kulturális programokról. Az Expo elmaradt, de a hasznosítás gondolata – szabadtéri színházi funkcióra redukáltan – maradt, és két évtized alatt kifinomult és egyszerűsített tartalommal, az Európai Unió támogatásával 2014-ben végre megvalósult. Tokaj Önkormányzata már korábban is rendszeresen szervezett ide nyári programokat, koncerteket. Ennek tapasztalatai alapján indulhatott el a tervezési program összeállítása 2006-ban, amit tovább inspirált, hogy Tokaj nagy érdeklődést vonzó városi rendezvényeire a meglévő közterek időközben egyre szűkebbnek bizonyultak.
  A színházépület tömegét és a nézőtér tengelyét, geometriáját a bányafal szakasz látványa határozza meg. A 2500 fős szabadtéri nyári színház színpada 1300 m2, amelyből 375 m2 lefedhető, és a színpadi járófelülettel egy síkban,14 méter átmérőjű beépített forgószínpaddal rendelkezik. A nézőtér két oldalán két-két három szintes világítási torony magasodik.
  A színpad a szigorú szerkesztésű nézőtér minden pontjáról jó látható. A nézőtér alatt téliesített, multifunkcionális belső terek keletkeztek. A két egymással össze is kapcsolható, 500 m2 alapterületű térben helyezkedik el a kiállítótér, illetve a büfével és vendéglátóhellyel kiegészülő szórakozóhely. A központi igazgatási blokk a galérián kapott helyet. A terek variálhatósága segíti a változatos kiállítási anyagok elhelyezését, a két tér összenyitásával pedig nagyobb rendezvényeket is képes befogadni. A színpad alatt ugyanakkora alapterületű raktár szolgál a díszletek tárolására, egy része a közreműködők számára fedett parkolóházként is működik.

  Építtető: Tokaj város Önkormányzata, Májer János polgármester
  Generál tervező: Bodonyi Csaba DLA – Bodonyi Építész Kft.
  Építész munkatársak: Bálint Krisztina, Rády Róbert, Hidasnémeti János, Kripkó László, Tellér Orsolya, Molnár András
  Statika: Kerényi László – Statika-M Kft.
  Épületgépészet: Cservenyák Gábor – Klímasol Kft.
  Épületvillamosság: Münnich Gábor – Fényesvölgy Kft.
  Közmű tervek: Nagyné Nyitrai Katalin – Aquis Bt.
  Kertészet: Dobos Sára – Élettér Bt.
  Út és parkolók: Kiss Lóránt – MONMENT-X Bt.
  Állékonysági szakvélemény: Tasnádi Tamás, Dr.Leél Őssy Szabolcs
  Színpadtechnika: Strack Lőrinc
  Színpadvilágítás, akusztika: Kotschy András – Kotschy Bt.
  Főépítésvezető: Havacs István
  Audiovizuális rendszerek: Zaj Kft., Interton Kft.
  Projektmenedzserek: Dévald István, Dzsupin Péter, Dóka János, Dr. Bagaméry-Szalay Róbert
  Generál kivitelező: D-Z-K Konzorcium Nyíregyháza