• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Közel s távol

  Zselici Csillagpark

  Építészek: Erdélyi-Gáspár Judit, Erdélyi Róbert
  Szöveg: Fenyvesi Judit
  Fotók: Deák Barbara, Fenyvesi Judit, Szellő Gábor

  zselic1

  Egy nagyszabású, több építményből álló turisztikai fejlesztés eredményeként 2015 nyarán elkészült a Zselici Csillagpark. A dél-dunántúli dombság erdőinek belsejében található hazánk legkevésbé fényszennyezett területe, mely 2009-ben felkerült a nemzetközi csillagoségbolt-parkok listájára is. A csillagászok régi álma és a zselici erdők kezelőjének új, turisztikai célú építmények létrehozására irányuló vágya találkozott egymással, ezért 2012-ben egy átfogó projektötlettel rukkoltak elő, melynek része volt a csillagvizsgálót magába foglaló főépület, a kilátó, a tematikus park és több erdei információs állomás.
  Érdemes körülnézni, hogy hány hasonló küldetésű épület van hazánkban: egyedül a bakonyi Pannon Csillagda hasonló (lásd MÉ 2012/3 – a szerk.), melyben szintén van planetárium, távcsőkupola, kiállítás és ismeretterjesztő programok. Tematikáját tekintve azonban inkább az űrkutatás történeti és technikai bemutatására fókuszál, míg a zselici bázis a geológiai, állat- és növénytani ismeretek mellett a környezetvédelem tágabb értelmezésére irányítja gondolkodásunk objektívjét, hogy megértsük például a fényszennyezés jelentőségét is. Mindkét épületben hasonló jellegű tereket találunk, az épületek környezetükkel való kontextusa mégis egészen más. A bakonybéli új épületrész a falu egyik utcájának zártsorú beépítésébe ékelődik egy újrahasznosított magtárépület bővítményeként, ezért kubusszerű megjelenése ellenére a vakolt utcai homlokzatával és arányaival semlegesen illeszkedik a település utcaképébe és a látogatói élmények a homlokzatok által határolt téren belülre korlátozódnak. Ezzel ellentétben a zselici főépületnek az erdőség közepében, egy tisztáson kellett megtalálni a helyét és a formáját, ezért az épületburok külső és belső vizuális kommunikációja egyaránt jelentőséget nyert.

  Építészet: ERGA Stúdió Kft.
  Vezető tervezők: Erdélyi-Gáspár Judit, Erdélyi Róbert
  Építész munkatársak: Hegedűs Anett, Durbák Eszter, Molnár Judit, Somorácz György, Fügedi Andrea
  Belsőépítészet: Barna Orsolya, Pucsek Viktor, Balázs Mátyás
  Tartószerkezet: Borbély Attila, Bertalan Csaba, Liptovszky Gábor, Soós Anna
  Épületgépészet: Bíró József, Lukács László
  Épületvillamosság: Széll András
  Akadálymentesítés: Szűcs Gábor
  Kerttervezés: Kontra Dániel, Király-Salgó Borbála – Urban Concept Kft.
  Akusztika: Borsiné Arató Éva, Alabárdos Zsuzsanna – Arató Akusztikai Kft.
  Tűzvédelem: Nagy Béla, Pukánszky Gabriella
  Világítástechnika: Szabó Eszter Barbara – Be Light Kft.
  Épszerk. konzulens: Handa Péter
  Csillagász és természetvédelmi szakmai konzulensek: Kolláth Zoltán – MCSE, Hegedűs Tibor – Astrotech Kft, Szegvári Zoltán – DDNPI
  Kivitelezés: Mega-Logistic Zrt., Axis 94 Kft.
  Megbízó: Sefag Zrt.