• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Közterek és lakatlanok

  KÉK, Fővárosi Önkormányzat

  Három friss kezdeményezés is a kihasználatlan városi terek felé fordítoja a figyelmet: a KÉK Lakatlan című projektje, a Fővárosi Önkormányzat Rögtön Jövök pályázata, illetve az idei év nagy budapesti pályázata, a Tér Köz, melynek az ősz folyamán lesz az eredményhirdetése.
  2012 őszén a KÉK előadás- és beszélgetéssorozatot rendezett. A sorozat a közép- és nyugat-európai városok válság okozta átstrukturálódása során megüresedő ingatlanok sorsára fókuszált. Az előadások a város, a kerület és az egyes épület léptékeiben foglalkoztak a feltérképezés és leltár, a spontán és ideiglenes használat, a formális és informális építészeti újragondolás, a civil, kulturális és szociális hasznosítás lehetőségeivel.
  2013-ban interdiszciplináris workshopokkal folytatódott a projekt, melyek az üres ingatlanokban rejlő lehetőségeket vették sorra. Összegezték a lakatlan épületek hasznosításában hosszú távon is ható tényezőket. A program tavasszal konkrétan a Klauzál tér és környékét célozta. Kapcsolódott a MOME hallgatói kurzusa is, amelynek eredménye egy, a budapesti üres ingatlanokat leltározó közösségi térkép (lakatlan.crowdmap.com).
  Az üressé vált, elsősorban belvárosi üzlethelyiségekre fókuszáló „Rögtön jövök” pályázat eredménye néhány hétig látható volt a Kossuth Lajos utca egyik – jellemzően üres – boltjában. A munka magában foglalja a városképben megjelenő üres üzletek és kirakatok egységes elvek alapján történő kezelésének újragondolását, másrészt pozitív hatást gyakoroljanak a kedvezőtlen helyi társadalmi és gazdasági folyamatokra. A Tér Köz pályázat augusztus végén zárult, következő lapszámunkban visszatérünk rá.

  G. E.

  Rögtön jövök! pályázat - I. díj: Keller Ferenc

  Rögtön jövök! pályázat – I. díj: Keller Ferenc