• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Land art a világ tetején

  Messner Mountain Museum, Corones, Olaszország

  Építész: Zaha Hadid
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Zaha Hadid Architects

  messner1

  Reinhold Messner világhírű hegymászó múzeuma egy 2275 méter magas dél-tiroli hegycsúcson épült meg 2015-ben. A mű – viszonylag kis alapterülete dacára – megragadó erővel sűríti mindazt, amire a természet erőivel párbeszédet kezdeményező építészet képes lehet. Építészet megfogalmazásával a múzeumépület újraértékeli a land art fogalmát: egyetlen beton ék egy kopár sziklán, a hóhatár közelében.
  A múzeum az alpesi hegymászás történetét és az Alpok geológiai-biológiai jellegzetességeit mutatja be az ide érkező látogatóknak, látogató- és oktatóközpont, amely nem csupán hagyományos eszközökkel, a belső térben megjelenített tárgyakkal, információkkal jeleníti meg a témát. Igazi szenzációja maga a térélmény. Alaprajza egy háromfelé induló faágat mintáz, melynek szára a hegycsúcshoz vezető útról nyíló bejárat, ágai pedig a csúcs túloldalán három különböző irányba néznek, kettő közülük óriási kilátóablak, a harmadik pedig a sziklából 6 méternyire kiugró, üveg mellvéddel kerített kilátóterasz, melyről soha nem látott, 240 fokos kilátás nyílik a Dolomitokra és az olasz Alpok leglátogatottabb síparadicsomára.

  Építész: Zaha Hadid Architects
  Design: Zaha Hadid, Patrik Schumacher
  Projektvezető: Cornelius Schlotthauer – ZHA
  Tervezők: Cornelius Schlotthauer, Peter Irmscher – ZHA
  Kiviteli terv: Peter Irmscher, Markus Planteu, Claudia Wulf – ZHA
  Szerkezetterv: IPM
  Mérnöki munkák, tűzvédelem: Jud & Partner
  Villamos tervezés: Studio GM
  Világítás: Zumtobel
  Megbízó: Skirama Kronplatz
  Kivitelezők: Kargruber und Stoll (betonmunkák), Pichler Stahlbau (homlokzatok), B&T Bau& Technologie (homlokzati panelek)