• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Levendula ház

  Balatoni Nemzeti Park Látogató Központ, Tihany

  Építész / architect: Koller József
  Szöveg / text: Géczi János
  Fotók / photos: Farkas B. Szabina

  Fotó / photo: Farkas B. Szabina

  Magyarország leglátogatottabb kistájának tekintett, a mediterrán jellegekben bővelkedő Tihanyi-félszigetnek a központjában, a Belső-tó peremén egykor gazdasági, mára új funkcióhoz jutott épületek tömbjei emelkednek, köztük az az eszményien felépített épületegyüttes, amelyet ma a Képzőművészeti Egyetem hallgatói használnak.

  Ezen egykoron raktározásra, illóolajpárlásra használt, gondosan felújított komplexum kijelöli azt a helyi – a paraszti és a szerzetesi gazdálkodás metszéspontján kiformálódott mentalitást tükröző – építészeti örökséget, amelyet képvisel valamennyi utóbb megvalósult építmény. A tihanyi Belső-tó partján megépült Levendula-ház tervezője Koller József,
  gazdája a Balatoni Nemzeti Park. Az egykori önkormányzati, elhanyagolt terület keleti részére, némileg a föld alá  bújtatott, a környezetbe harmonikusan illeszkedő építmény 2011-ben került használatba, s fogadó-, oktató- és kiállítóhelyként működve elsősorban a félsziget megtekintésére vállalkozó, a helyszín természete s története iránt érdeklődő turisták számára ajánl immár hasznosnak gondolt ismereteket és pihenőhelyet. A két, párhuzamosan elhelyezett, hosszú tömbből álló, belterekben funkcionálisan összekapcsolódó, külső látványában egységessé váló épület és fénygazdag udvarának feladata múzeumpedagógiai funkciók ellátása.
  A bemutató és kiállító funkció ellátására minden lehetősége adott volt az építtetőnek és a tervezőknek. A Belső-tó faluhoz közel eső peremén a táji és az épített környezet összhangjának megtartása különösen fontosnak bizonyul, s a tópart karakteréből következő elvekre szem előtt tartása Koller és munkatársai számára ugyancsak fontosnak mutatkozik.

  Vezető tervező / leading architect: Koller József
  Építész munkatársak /fellow architects: Bánfalvi Zoltán, Ifj. Csatai László, Fehér Zsófia, Zoltán Erzsébet
  Statika / structure: Maros József, Motyovszki Ágnes
  Gépészet / tecchnical installations: Eördögh Zsolt, Jermás Krisztián
  Villamos tervezés / electrical engineering: Hegyi Béla
  Kertépítészet / garden design: Bőjte Tibor
  Rehabilitációs szakmérnök / rehabilitation expert: Bodor Zoltán
  Tűzvédelem / fire protection: Lipinka Zsolt
  Építtető / client: Balaton-felvidéki Nemzeti Park
  Generálkivitelező / main contractor: Sz-L Bau Építőipari és Kereskedelmi Kft.