• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Liget-egyetem a Práterben

  Az új Gazdasági Universität Wien campusa

  Építészek: Zaha Hadid Architects, BUSarchitektur, Atelier Hitoshi Abe, Peter Cook-CRABstudio, NO_MAD/Eduardo Arroyo, Estudio Carme Pinós, BOA büro
  Szöveg: Szegő György
  Fotó: Szegő Hanna

  becs_egyetem1

  Az iskolát k.u.k. Exportakadémia néven 1898-ban alapították Bécsben; ugyanabban az évben, amikor a London School of Economics vagy a milánói Università Boccioni is indult. 1919-től Világkereskedelmi Főiskolának nevezték, az 1960-as években 9000 hallgató tanult – már egy másik helyszínen, amit Kurt Hlaweniczka tervezett. Épülete egy bécsi kritikus szerint az NDK parlamentjére hajazott. 2008-ban 300 magyar hallgató tanult ott; az új korszakban ez a szám alaposan megnőhet. A most átadott campus séta-tengelyén is van szerényebb tömb, de az egész teátrálisan büszke, ugyanakkor életteli összképet mutat.
  A bécsi városfejlesztés az elmúlt húsz év alatt a barnazónákat is metróvonalakkal hálózta be. Így vált lehetővé, hogy a 28-30.000 hallgatóra méretezett új campus a Prater negyedben „üzemidőn kívül” is a város szerves részeként működjön. A tervezést pályázat előzte meg, 24 osztrák és német team, valamint nemzetközi rangú építészek részvételével. A megvalósult építészet sikere – 100.000 m²-nyi hasznos területtel – máris a bővítés irányába mutat.
  A hely szíve kétségtelenül az alumínium- és üvegcsíkokkal áramvonalassá dizájnolt, Zaha Hadid tervezte, 35.000m²-es LC, azaz Library and Learning Center. Már a külső homlokzatok is szinte elrugaszkodnak a földről, de az igazi attrakció az aula. A tér és a belső térfalak egyszerre idézik Erich Mendelsohn expresszionista architektúráját és a most elhunyt svájci grafikus-filmdíszlettervező, H.R. Giger science-fiction látványvilágát, többek között az általa tervezett Alien űrhajós imázsát. Mindez mégis – valószínűleg a klasszikus arányrendszerek rejtett alkalmazásának és a törtfehér transzparenciának köszönhetően – a belsőt nem a mozgásvihar, hanem a harmónia színpadává teszi. Olyan grandiózus teátrum, ahol a függőfolyósokról, cockpit-fedélzetekről nyíló intimebb terek, funkciók és munkahelyek a központi forma szerves részeiként jelennek meg; egyetlen „negatív plasztika”, ha tetszik, szoborbelső-formában. A ház erős, lebegő formáját ellensúlyozza a „séta-tengely” másik főépülete, a BUSarchitektur által tervezett, 32.000m²-es, Corten-lemezekkel burkolt D1 Teaching Center erődszerű statikus épülete, a 600 fős nagyelőadóval.

  Megbízó: Projektgesellschaft Wirtschaftsuniversität Wien Neu
  Terv: ARGE Campus WU; BUSarchitektur – Vasko+Partner Ingenieure

  D1 Teaching Center
  Építészet: BUSarchitektur
  Statika: kppk Zt. GmbH

  D2 Student Center
  Építészet: Atelier Hitoshi Abe
  Statika: Vasko+Partner Ingenieure

  D3 Administration
  Építészet: Peter Cook, Gavin Robotham, Mark Bagguely, stefan Lengen, Theresa Heinen – CRABstudio
  Homlokzat: Sto

  D4 Depatrnents
  Építészet: Estudio Carme Pinós
  Statika: Vasko+Partner Ingenieure

  Executive Academy
  Építészet: NO.MAD Arquitectos
  Statika: Vasko+Partner Ingenieure

  Library & Learning Center
  Építészet: Zaha Hadid Architects
  Statika: Vasko+Partner Ingenieure