• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Mágikus földalatti birodalom

  Universita Luigi Bocconi, Milano
  A barcelonai World Architecture Festival fődíjas épülete

  Építészek: Yvonne Farrell, Shelley McNamara – Grafton Architects
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Federico Brunetti

  milano1

  Október utolsó napjaiban adták át a milánói Universita Luigi Bocconi Egyetem új épületét, ami már megnyitása előtt egy héttel építészeti kuriózum lett: elnyerte a Barcelonában első ízben megrendezett World Architecture Festival 2008 fődíját. Az aula, függesztett üléssoraival maga a centrum, az épület szíve, mint valami impozáns szikladarab, melynek felső éle áttöri a tetőszintet. A barcelonai fesztivál zsűrije, amelyben olyan neves építészek szerepeltek, mint Robert Stern, Richard Burdett vagy Cecil Balmond, „mágikus földalatti birodalomnak” nevezte az aula, az alsó szint és az utca bonyolult kapcsolatát.
  A nemzetközi üzleti, gazdasági és jogi diplomát nyújtó milánói Bocconi Egyetemet 1902-ben alapította Ferdinando Bocconi szenátor fia, Luigi emlékére, aki hat évvel azelőtt az etióp partok mellett, egy tengeri csatában vesztette életét. 1940-től az intézmény Milánó déli részébe települt át, egy park és a spanyol időkből maradt városfalak közé. A következő évtizedekben a campus területe fokozatosan nőtt, mára már teljesen összeér a szomszédos lakó- és üzleti negyeddel és kinőtte a rendelkezésre álló épületeket.
  A konferenciák és előadások céljára szánt új tömb építészeti pályázatában egy 1000 férőhelyes nagyterem (Aula Magna), illetve egy 2.500 diákot és 1.000 oktatót illetve posztgraduális diákot befogadó épület szerepelt. A jeligés pályázaton 10 tervezőcsapat indult: három olasz, két spanyol, egy francia, egy norvég, két svájci és az ír Grafton iroda. A Kenneth Frampton vezette nemzetközi zsűri az utóbbi team tervét értékelte a legjobbnak, mivel „jelentőségteljes és jól megoldott kapcsolatot teremt a közvetlen városi környezetével és az egyetem belső kontextusával.” A bíráló bizottság a terv két alapvető erényét emelte ki: hatalmas, kőburkolatú előcsarnokát az alsó szinten, amely felülről kap természetes megvilágítást két utca irányából, illetve a nagy aula elhelyezését és tájolását a két utca találkozási pontján, ami az ezer ülőhelyes teremre és előcsarnokára közvetlen rálátást kínál az egyetem bejárata előtt kialakított térről.

  Építészet: Grafton Architects
  Építészek: Yvonne Farrell, Shelley McNamara, Gerard Carty, Philippe O’Sullivan
  Szerkezet: Studio Ingegneria E. Pereira
  Környezettervezés: BDSP Partnership
  Akusztika: Arpservice P. Molina
  Homlokzatterv: BDA Ltd
  Belsőépítészet: Avenue Architects
  Homlokzat: Permasteelisa Group
  Kőburkolat: Marini Marmi s.r.l.
  Megbízó: Universita’ Luigi Bocconi
  Kivitelezés: G.D.M. Costruzioni S.p.a.