• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Megtalált lépték

  A visegrádi városháza felújítása

  Építész: Bártfai Tamás
  Szöveg: Okrutay Miklós
  Fotók: Hajdú József

  bartfai1

  Visegrád esetében a sok évszázados múltat továbbörökítő, történelmi léptékű emlékezet és az ezzel találkozó mindennapi valóság viszonya folyamatos kihívást jelent. A város identitásában egyszerre van jelen az egykori királyi székhelyhez fűződő önkép, és egy ezernyolcszáz fős település hétköznapjainak csendes, bensőséges világa. A városi rang itt nem is a mai léptéknek, a saját igényekre méretezett intézményrendszernek szól, hanem a múltból öröklött egykori történelmi szerepnek.
  A kisváros fejlesztési koncepcióiban sokáig ez utóbbi volt a meghatározó. A Duna mentén a középkori beépítést felidéző építészeti program két saroképülete a nyolcvanas évek közepén valósult meg, az iskola tornaterme és az ágasfás látogatóközpont – helyén azonos léptékben épült turisztikai szolgáltatóház – épülettömegei mutatják a tervezett léptékváltást. De a város középtávú jövőjét döntően meghatározó, a városközpont fejlesztésére a kétezres évek elején kiírt és sikeresnek ítélt pályázatok is hasonló méretű változásokat vizionáltak.
  Visegrád végül nem ezt az utat választotta: visszafordult saját, jelenlévő önképe felé, és mindezt talán a leginkább szimbolikus módon az újrafogalmazott városháza épülete képviseli. Ebben az esetben is komplex városközpont-fejlesztésről van szó, amely azonban a meglévő energiákból merít erőt, nem átlépve, újraírva, hanem szervesen folyamatossá téve a kisváros múltját. Ennek szellemében újult meg az egészségház, alakult ki a rendezvénytér és épült meg az ezt kiszolgáló pavilon (lásd MÉ 2015/5 – a szerk.) olyan településképi sűrűséget eredményezve, amely a saját, belső igényekre szabottan az idelátogatók számára is hiteles önképet tud mutatni.

  Építész tervező: Bártfai Tamás
  Statika: Varga Ernő – STABIL Mérnökiroda Kft.
  Épületgépészet: Hertelendy Zsolt
  Épületvillamosság: Jármai Zsolt – Region Kft.
  Tájépítész tervező: Balogh Péter István PhD, DLA – s73 Tervező Iroda Kft.
  Közmű: Széher László – NOVUM Kft., Domonkos Gyula
  Szigetelés szakértő: Borsányi Márta
  Rehabilitációs környezetterv: Fülöp Erika – E2 STUDIÓ Kft.
  Tűzvédelem: Marjai Pál, Majoros Attila, Varga István
  Kivitelezők: Fővárosi 2. sz. Építőipari Vállalat (2013.09.-2014.05.), HALASTÓ KFT (2015.06.-2015.11.)
  Műszaki ellenőr: Lévay László