• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Mens sana in corpore sano

  Sportcsarnok Szent Márton hegyén

  Építész: Gutowski Róbert
  Szöveg: Vámos Dominika
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  sport1

  2014 októberében rendezték meg Pannonhalmán a bencés szerzetesi közösség és a gimnázium vezetői a vadonatúj, 1600 négyzetméteres sportcsarnok átadási ceremóniáját. Maga az ünnepség, illetve a jó néhány éve kezdődött tervezési és építési folyamat egy jó értelemben vett médiaesemény-sorozattá kerekedett, egyszersmind azonban egy eleven közösség nagyszerű örömünnepe volt.
  Média és sport, sport és politika, média és építészet egymásba fonódása az utóbbi idők közismert jelensége, amelynek alapos megértése egyre több építészeti beruházás megvalósulás-történetében válik kikerülhetetlenné. A pannonhalmi bencések minden bizonnyal egyre otthonosabban mozognak ezen a pályán. A lelkes és hozzáértő előkészítésnek köszönhetően számtalan intézmény, szponzor, illetve szám szerint 1480 volt bencés diák személyes támogatása járult hozzá az építkezés költségeinek fedezéséhez.
  A pannonhalmi bencés gimnázium hetvenöt esztendős történetének döntő része lényegében a súlyos és kevésbé súlyos megpróbáltatások egymásutánjából áll össze, így történeti perspektívában a mostani fejlesztési erőfeszítések egy új virágkor nyitányát jelzik a 21. század kezdetén. Noha az 1938-as elhatározásból született egykori olasz gimnázium, amely annak idején Mussolini tragikus sorsú vejéről és külügyminiszteréről és annak édesapjáról kapta a nevét (Gróf Ciano Galeozzo és Constanzo Gimnázium és Nevelőotthon), és amely a pannonhalmi atyák egy részének ellenkezésével szemben, politikai szempontok figyelembe vételével jött létre, a háború után, a kommunista időkben – oktatási intézmény lévén – a bencés rend számára a túlélés zálogát jelentette.

  Megbízó: Pannonhalmi Bencés Gimnázium Alapítvány
  Projektvezető: Barcza István
  Felelős tervező: Gutowski Robert
  Építész munkatársa: Boczkó Ákos, Rabb Péter PhD, Dely-Steind Barnabás, Perneki Emese, Benke Anna, Kovács Hunor, Tóth Gergely
  Épületszerkezetek: Horváth Sándor
  Statika: Kerek István
  Gépészet: Lakner László
  Sporttechnológia: Judik Zoltán
  Épületvillamosság: Kolb Dóra
  Kert: Páll Attila