• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Metamorfózis – iskola-példa

  A győri építészképzés új Műteremháza

  Építészek: Bodrossy Attila, Czigány Tamás
  Szöveg: Somogyi Krisztina
  Fotók: Hajdú József

  gyor1

  Úgy negyven éve Győrben műszaki főiskolát alapítottak. Az egyetemi kampuszt Hofer Miklós tervezte, az utolsó épületeket 1975-ben adták át. Ekkor készült az a kompresszor-szivattyú épület is, amely 2008-ban új funkciót kapott: a Széchenyi István Egyetem építészképzésének új központja lett.
  Csak a házról illene beszélni. Arról, ahogyan a régi, 50 cm falvastagságú beton bunkerből kivágásokkal és bővítésekkel kialakult ez a mai épület: egy műteremház, amely látványosan szolgálja az építészet érdekeit. De az a tény, hogy a helyi építészképzés vezetői a saját tanszékükön folyó munkának alakítottak ki teret, egy másik értelmezési síkra emeli a gondolatokat. Arra ösztönöz, hogy épület és oktatási program között összefüggéseket keressek.
  Az igény a tudatosan formált, nagyobb oktatási helyszín iránt érthető. Ha valahol, hát az építészképzésben evidencia, hogy a környezet minősége visszahat a benne folyó munkára. A tervezőknek üzenetértékű az a döntése, hogy nem egy teljesen új építésben, hanem az egyetem területén lévő kompresszorházban láttak lehetőséget. Ez a kicsi, igen zárt doboz, amelynek külső kérgét előre gyártott, roncsolt beton felületű, bennmaradó zsaluzatként használt panelek adták, szürkesége okán inkább beleolvadhatott a hétköznapokba. Egy ilyen épület feltehetően csak építész számára lehet érdekes, kecsegtető alternatíva, a laikus többségből, így a szomszédos családiházak lakóiból inkább zsigeri ellenkezést válthatott ki. A mai állapot ellenben hitelesen közvetíti az oktatási intézetnek kijáró, emelkedettebb jelentéstartalmakat. A meglévő épületek újraértékelése, az újrahasznosítás, ma nagyon aktuális állítás: a hallgatók és a városlakók számára talán éppen egy ilyen ház érvel hangosan az építész tudása, szemléletmódjának mérnöki és művészi sajátossága mellett.

  Építészet: KÖZTI Rt. (eng. terv), Dimenzió Kft. és Czita Kft. (kiviteli terv)
  Építészek: Bodrossy Attila, Czigány Tamás
  Gépészet: Gyurkovics Zoltán – KondiCAD Kft.
  Elentromos tervezés: Luksander Rezső villamos tervező – KondiCAD Kft.
  Építtető: Széchenyi István Egyetem, Győr
  Kivitelezés: Nogradtrade Plus Kft.
  Építésvezető: Székely Levente