• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Metszéspont

  Autós gyorsétterem , Galway , Írország

  Építészek / architects: Paul Dillon, Zsuffa Zsolt
  Szöveg / text: Götz Eszter
  Fotók / photos: Paul Tierney

  Fotók / photos: Paul Tierney

  Írország nyugati partvidékén, Galway nevű kisváros határában 2010-ben új autós gyorsétterem épült. A kereskedelmi építészet íratlan szabályai szerint ugyanez nálunk jellegtelen, gyorsan elbontható, harsány fényreklámokkal borított kocka lenne. Galway vidékén azonban a jelek szerint még az autóban töltött élet is megélhető egyfajta világvégi melankóliával.

  A tenger felé menő autóforgalom, a közeli bevásárlóközpont, az ipari park és egy olcsó szálloda, a parkoló és a szemhatár szélén a város keleti vége összességében nem túl vonzó környezeti feltételeket kínál a tervezőknek. A keskeny teleknek nincs határozott első vagy hátsó nézete, körülötte folyamatos mozgás közömbösíti a horizontális irányokat, és kresztáblák, lámpaoszlopok unalmas-esetleges vertikalitása tagolja a látványt. Ráadásul a mozgás, a  nézőpontok állandó változása valami vizuális megnyugvást igényel egy olyan helyen, ahol ezt nem egyszerű létrehozni.
  Paul Dillon és Zsuffa Zsolt építészek azonban számoltak azzal, hogy ezen a helyen nincs tere az illeszkedésnek. Ehelyett a közeli városka építészeti hagyományait megidézve, mintegy kapuként jelölték meg a helyet. A koncepció végül a tér irányainak összemetsződésében egy menedék, egy nyugodt, stabil, rövid megállást és pihenést kínáló, arányaiban és anyaghasználatában egyszerű, formavilágában letisztult tömböt eredményezett.

  Generáltervező / general design: Paul Dillon Architects
  Építészek / architects: Paul Dillon, Zsuffa Zsolt
  Építész munkatárs / fellow architect: Brendan Horan
  Statika / structure: O’Connor Sutton Cronin
  Tájépítészet / landscape: ait urbanism + landscaping
  Elektromosság és gépészet / electrical engineering and technical
  installations: Canney Associates
  Tűzvédelem / fire protectior: Jeremy Gardner Associates
  Kivitelező / main contractor: Purcell Construction Ltd.
  Megbízó / client: Liam Mulryan