• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Mies van der Rohe Díj 2013

  DAM, Frankfurt, 2014. február 8. – április 20.

  Szöveg: Pálinkás Edit

  Harpa Koncertterem és konferencia központ, Reykjavik, fotó: Harpa

  Harpa Koncertterem és konferencia központ, Reykjavik, fotó: Harpa

  A Mies van der Rohe Díj Európa legrangosabb építészeti elismerése. A díjat több mint 25 éve olyan nagyszabású, megvalósult építészeti projektek vehetik át, amelyek építészeti minőségük és kulturális jelentőségük révén a modern városfejlesztés kiemelkedő példái. 2013-ban 37 európai országból 335 jelölés érkezett. A DAM kiállítása a tavalyi díjazott és döntős épületek mellett a 34 kiemelt, valamint az elmúlt 25 év nyertes munkáit is bemutatja.
  A kiállításon bemutatott épületek világosan szemléltetik az Európai Unió kortárs építészeti díjának elkötelezettségét az új technológiai megoldások és a környezetre érzékeny gondolkodásmód felé. Célkitűzései közé tartozik az is, hogy a díjhoz kapcsolódó kiállításokkal lehetőséget adjon a közönség és a civil szervezetek számára az építészet és a várostervezés mélyebb megértésére.
  A Mies van der Rohe Díj mellett – a nyertes izlandi Harpa Koncertterem és Konferencia Központról lásd előző cikkünket – a nemzetközi zsűri minden évben különdíjat ad át feltörekvő építészeti teljesítmények elismerésére, amit 2013-ban a madridi Red Bull Music Academy (RBMA) tervezői, María Langarita és Victor Navarro vehettek át.