• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Minden együtt

  Szent István kápolna, Badacsonytomaj

  Építész: Jankovics Tibor
  Szöveg: Krizsán András
  Fotók: Zsitva Tibor

  badacsonytomaj1

  A modern ember szinte minden kapcsolatát elveszítette a transzcendens világgal. Homályos ezoterizmusnak tartja, ha valaki a körülöttünk lévő világ harmóniájában a teremtő akaratát feltételezi, és archaikus dolognak érzi meglátni a természet erőiben a spirituális energiák létezését. Pedig az emberiség legősibb meglátása, hogy létünk értelmes, de rejtelmes módon egy élő, eleven kozmikus rend szövedékébe van beágyazva.
  A körülöttünk lévő dolgok, tárgyak, emberek magukban hordozzák és közvetíteni tudják a teremtő mondanivalóját. Paul Tillich teológus szerint voltaképpen Isten úgy válik megragadhatóvá közöttünk, hogy a profán valóságot valamiképpen megemeli és megnyilatkozásaival jelenvalóvá teszi. Ehhez azonban ismét föl kell fedezni a valóság szakralitását, azt a dimenziót, amelyikben megtapasztaljuk az Isten jelenlétét. Amikor kitapintható az, ami meghaladja a hétköznapit, amikor – ahogyan Jelenits István mondja – a szavak lábujjhegyre állnak, amikor az Isten beszélni kezd velünk. A teremtő tulajdonképpen mindig és mindenütt jelen van. Szavakat keres, hogy igévé váljon, köveket keres, hogy templom épüljön.
  Jankovics Tibor badacsonytomaji kápolnája ezt a metafizikai kölcsönhatást keresi. A hétköznapi tapasztalataink transzcendenssé válását, a matéria megszentelődését, a valóság szakralitását. Hogy azokat önmaguk meghaladására biztassa, „lábujjhegyre állítsa”. A helyszín a Balaton-felvidék, amiről Czigány Károly, a Balaton-kultusz egyik úttörője ezt írta: „…hogy e vidéket pirosló jó kedvében teremté az Isten, e magyar Svájcot, magyar Andalúziát. A hegyek lábához is nagy örömében tette a nagy álló tükröt, a szép Balatont, hogy kacér szépségüket szemlélgethessék benne tündéreink, csendes holdas éjeken.” Pedig kő kő hátán mindenütt, amerre csak a szem ellát. Ezer meg ezer kődarab borítja a szántókat, legelőket, kőből épültek a házak, templomok, istállók, a hegyek déli lejtőin a présházak.

  Építész: Jankovics Tibor DLA – FORMA Zrt.
  Építész munkatárs: Kurucz Szabolcs DLA – FORMA Zrt.
  Világítástechnika: Haász Ferenc
  Kert- és tájépítészet: Rácz Eszter
  Geobiológiai szakértő: Nagy Péter
  Egyedi textilek: Csete Ildikó textilművész
  Generálkivitelező: Gyarmathy Tivadar – BÁSTYA Kkt.
  Építtető: Szent Imre Plébánia, Badacsonytomaj