• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Múzeum mindenkinek

  A Victoria & Albert Museum légifelvételen

  Iparművészeti Múzeum, 2012. június 15 – szeptember 16.

  Szöveg / text: Pálinkás Edit

  A megújulás előtt álló Iparművészeti Múzeum Művészet mindenkinek című kiállítása a világ legnagyobb iparművészeti és designmúzeumának, a Victoria & Albert Múzeumnak a történetét, gyűjteményeinek kialakulását, valamint az európai iparművészeti múzeumokra gyakorolt hatását mutatja be mintegy 350 tárgy segítségével. A kiállítás szerencsés  pillanatban kapcsolódik az Iparművészeti Múzeum nagyszabású átalakulásához, és kiemeli annak a jelentőségét, hogy  immár fókuszba került a múzeum koncepcionális és építészeti megújításának kérdése.

  A Victoria & Albert Museum megalapítására az 1851-es világkiállítás sikere után, 1852-ben került sor Museum of Manufactures néven. 1853-tól Museum of Ornamental Art, 1857-től South Kensington Museum néven működött az intézmény, majd az 1899-es alapkőletételt követően vette fel az alapításban kulcsszerepet betöltő előkelőségek után a Victoria & Albert Museum nevet. A londoni múzeum kurátorai által összeállított tárlat 17 fejezeten keresztül ismerteti a múzeum történetét az alapítást megelőző időszaktól a gyűjteménykezelési és oktatási tevékenységen át a legújabb szerzeményekig. Mindemellett külön fejezetet szentel a Victoria & Albert Museum példájára létrejött európai múzeumalapítási hullám bemutatásának, amelyet a berlini Kunstgewerbemuseum és a budapesti Iparművészeti Múzeum anyaga képvisel a kiállításon. Iparművészeti múzeum alapítását hazánkban Rómer Flóris kezdeményezte, aki archeológiai ismeretei és a kultúra iránti elhivatottsága révén felismerte a nemzetközi törekvésekhez való csatlakozás jelentőségét: az országgyűlés támogatását megnyerve Európában harmadikként – a bécsi Österreichischen Museums für Kunst und Industrie (1864) után – 1872-ben megalapították a budapesti Iparművészeti Múzeumot. A vendégkiállítás – kiegészítve az Iparművészeti Múzeum gyűjteménytörténeti hangsúlyú állandó kiállításával – alkalmat teremt a két intézmény fejlődése és működése közötti párhuzamok és kapcsolódási pontok alaposabb vizsgálatára. A múzeum külső és belső megújulásának idején ez a kiállítás lehetőséget és iránymutatást adhat a múzeum küldetésének és funkciójának újbóli átgondolására, a kortárs igényeknek megfelelő kurátori szemlélet és technológiai háttér együttes kialakítására.
  A kiállítás – különösen az alapítás időszakát tárgyalva – a látogató és a múzeum közötti kapcsolat bemutatására koncentrál, kiemelve ezen kapcsolat lényegi elemét. Pontosan ez az a gondolkodásmód, amely a Victoria & Albert Múzeumot a kezdetektől sikerre vitte, és ez az, ami a múzeumok jövőjét is meghatározza.