• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Néprajzi Múzeum a Városligetben

  A tervpályázat eredménye

  neprajzi1

  A Városliget Zrt. meghívásos, két szakaszos nemzetközi építészeti tervpályázatot hirdetett a Liget Budapest projekt keretében tervezett Néprajzi Múzeum épületének megtervezésére, a budapesti Városliget területén.
  A nemzetközi építészeti felhívásra összesen 13 iroda nyújtott be pályázatot: Bánáti+Hartvig Építész Iroda Kft; Bernard Tschumi Architects; BIG – Bjarke Ingels Group; BMGE+Balázs Mihály; Coop Himmelb(l)au – Wolf D. Prix & Partner ZT GmbH; Dominique Perrault Architecte; EAA – Emre Arolat Architecture, Középülettervező Zrt.; Napur Architect Kft; Sauerbruch Hutton; Architecture-Studio; gmp International GmbH; Zaha Hadid Limited. A zsűri döntése értelmében első díjat a Napur Architect Kft. terve nyert, a 2. helyezett a Sauerbruch Hutton terve, a 3. helyezett pedig a BIG – Bjarke Ingels Group pályaműve lett.
  A leendő múzeum építészeti minősége és megoldásai mellett a zsűri a tervekre jellemző technológiai és funkcionális elképzeléseket (például a várható látogatói élményt és múzeumtechnológiai megoldásokat) a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia) a környezettel kapcsolatos párbeszédet (többek között a városképi beágyazottságot, zöld területi szempontokat, a Városligettel való kapcsolatot vagy az épület megközelítését) és a várható költségeket is értékelte. A Bírálóbizottság nemzetközi és magyar tagjai által egyhangúan nyertesnek választott pályamű ezek alapján tökéletesen illeszkedik a Városliget és a Dózsa György út közötti környezetbe, tiszta vonalvezetésű, emblematikus épület, amely nemzetközi szinten is jelképpé válhat. A pályamű múzeum-működési szempontból messzemenően kielégíti a Néprajzi Múzeum technológiai és gyűjteményi igényeit, és fenntarthatósági szempontból is az egyik legmagasabbra értékelt terv.


  1. helyezés: Napur Architect Kft. (Ferencz Marcel DLA vezető tervező, Détári György DLA tervezőtárs, Ferencz István DLA, Bodonyi Csaba DLA, Rudolf Mihály DLA, Őrfi József, Papp Dávid; Exon 2000 Kft. (Szántó László szerkezettervező)

  „…A Liget Kapuja alternatív kapuépítményt kínál: olyat, amely épített és táji elem átmeneteként egyszerre rendezi és alakítja véglegessé az 1956¬-os emlékmű környezetét, szolgál a Liget bejárataként, egyúttal visszaadja a hajdani Felvonulási teret a parkba érkezők számára. Az épület két tömegre való fizikai, vizuális felosztása kifejezi az alapfunkció kettősségét, egyúttal a környező városszövetre reflektál. A Liget Kapuja tiszteleg 1956 népe előtt: átlényegíti, felszabadítja az egykori Felvonulási teret az emlékmű környezetében. Ez az új Ötvenhatosok tere, a határtalan, szabad elrugaszkodás helye, amely méltó teret és lehetőséget biztosít a megemlékezések számára. Az épület belső tereit összekötő, ívelt lépcső közvetlen kapcsolatot biztosít a funkciók között és feloldja kint és bent határát. A rajta közlekedő messze belátja maga előtt a változó struktúrájú teret, értesül a belső és külső kapcsolatokról. Tudja, hol van, nem tévedhet el: az épület által kialakított térkapcsolat-rendszer és a rajta történő emberi mozgás leképezése annak a kapcsolati hálónak, amely az egyes kultúrákat, az általuk megértett és vallott világfelfogásokat térben és időben összeköti. Az épület funkcionális és eszmei súlypontját a térfelszín alatt kialakított, flexibilis felosztású kiállítótér¬-rendszer adja. Az állandó és ideiglenes kiállítóterek közötti látványraktár szellemi és vizuális súlypontként szolgál. A Liget Kapuja külső és belső megjelenítése az intézmény előremutató, progresszív gondolkodásmódját, kultúrák és korok közötti időtlen közvetítő szerepét tükrözi, létrejöttének beazonosíthatóságát segíti. A Néprajzi Múzeum különleges nemzetközi anyaga és meghatározó magyar gyűjteménye által meghatározott kettős értékőrző funkcióját jelzi az épület külső anyaghasználata, amely múltunkra, jelenünkre és jövőnkre egyszerre reflektál. Az új, zöld térfelszín történeti kert-reflexióként 21. századi barokk kertet formál. A rétegekre osztott, hatalmas tömeg az itt felhalmozott tudás élő szimbóluma.” (részlet a tervleírásból)


  2. helyezés: Sauerbruch Hutton


  3. helyezés: BIG – Bjarke Ingels Group


  Válogatás a további pályázatokból: