• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Nyugati formanyelv, keleti probléma

  Emerging Identities EAST!, KÉK / Gödör Klub, 2009. február 6-20.

  Szöveg: Bugya Brigitta

  EmergingIdentities

  A berlini Deutsches Architektur Zentrum (DAZ) három évvel ezelőtt rendezte meg Emerging Identities – East című kiállítását, melynek kurátora Kristien Ring, jó érzékkel válogatta össze a „keleti blokk” feltörekvő építészeit, építészirodáit. Azóta a kiállítás útnak indult, és februárban eljutott Budapestre is. Az anyag először tette láthatóvá és összehasonlíthatóvá a Közép-Európai térség kortárs építészeti eredményeit, hogy hasonló háttérrel, hasonló alapállapotból milyen irányt vettek a frissen felszabadult és frissen az EU-ba lépett demokráciák. Ennek az ambiciózus kezdeményezésnek a célja mindenekelőtt tehát az, hogy bemutassa az eddig háttérben toporgó országok építészeinek eddig kevéssé publikált új generációját, továbbá hogy lehetőséget teremtsen számukra a nemzetközi szakmai párbeszédbe történő bekapcsolódásra.
  A KÉK által szervezett, kiállításhoz kapcsolódó szimpózium tanulsága – a bemutatott épületekhez hasonlóan – azt mutatja, hogy sokkal inkább hasonlóságokról beszélhetünk, mintsem különbözőségekről. A Berlin–Tallin–Ljubljana által közrefogott térség egészére a nyugati trendek meghonosítása jellemző, amely egy erős konceptuális gondolkodással társul. A „projekt” lett a kulcsszó, és sok esetben az elindított diskurzus, ami igazán fontos: megvitatni, elemezni, felülvizsgálni és csak utána építeni (remélhetőleg a kívánt minőségben). Szociális érzékenység és a közösségi létezés megteremtésének vágya figyelhető meg az új generáció munkáiban. A közelmúltban keletkezett problémákra az építészet eszközeivel próbálnak reagálni és megoldást találni. Intenzíven foglalkoznak a helyi feladatokkal, de már egy globálisabb gondolkodási minta mentén keresik a válaszokat.
  A kiállítás címében megfogalmazott, sokakat zavarba ejtő kelet-európai identitás képlékeny fogalom, vagy jelenség, melyet érdekes módon sokkal inkább a meglévő problémák hordozzák, mintsem az azokra adott formai megoldások. A létrehívni kívánt párbeszéd is ezek mentén bontakozhat ki és ez az a tényező, amely jó kiindulópontot adhat a környező országok tervpályázatain való részvételhez, a közös munkához.