• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Összhang

  Tóparti nyaraló, Hardanger, Norvégia

  Építészek: Todd Saunders, Tommie Wilhelmsen
  Szöveg: Bugya Brigitta
  Fotók: Saunders Architects

  saunders1

  A norvégiai Bergen egyetemváros közelében épült vízparti nyaraló egy fiatal építésziroda első megvalósult munkája, melyet saját maguk számára terveztek. Elhatározták ugyanis, hogy megalakulásuk után nem megrendelőt keresnek, hanem egy ideális területet, ahol minden kötöttség nélkül, a lehető legnagyobb alkotói szabadságban, egy lélegzetelállító, érintetlen természeti környezetben rakhatják le névjegyüket. Építészetről alkotott elképzeléseiket így nem pusztán tervrajzokon, látványterveken mutathatják be, mint a legtöbb induló építész.
  A Saunders iroda építészei tehát nagy lendületet vettek indulásukhoz, melynek tárgyául egy két részből álló nyaralóépületet választottak. A kis lépték, az építészeti program kötetlensége egyaránt hozzájárult a környezet adottságainak maximális kihasználásához. A fjord partján, a sűrű erdő szélén megkezdett projekt finom kontraszttal illeszkedik a tájba: egyfelől jelen van az érintetlen természet, másfelől az épített, objekt erejű alkotás, melyek végül egymás körülölelésével összhangra találtak.
  A funkciókat az elvonulás csendjéhez igazították: a kisebbik épületrész, amely csupán 15 m2, konkrét rendeltetés nélkül, a gondolati elmélyülést szolgálja, míg a nagyobbik rész egy konyha-étkezőt és egy hálószobát foglal magába, kis fürdővel kiegészítve. A két részt egy hosszú, keskeny, a felszíntől ellebegtetett terasz köti össze, amely jó időben megkétszerezi a „lakóteret”. A teljes nyaraló két ütemben fog elkészülni, jelenleg az ún. „atelier” és a terasz egy része áll készen, de a tervezői szándékot már ebben az állapotában is jól mutatja. A minimális igényekre redukált épület azt tartalmazza csupán, amire ténylegesen szükség van a ki- és elvonuláshoz. Az elemek elleni védelemre, a nyugalomra és a táj befogadására hangolt ház érzékelhetővé teszi, hogy használója maga mögött hagyta a hétköznapok világát.