• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Ötletpályázat a Múzeumkert rehabilitációjára

  A TÉR-TEAM Kft. I. díjas terve

  Terv és szöveg: Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila

  nemzeti1

  A pályázat legfontosabb célja a Petz Ármin 1850-es években készített terve szerinti tájképi rekonstrukció, a meglévő növényzet megújítása, a Múzeumkert ökológiai és használati funkcióinak gazdagítása. Az évtizedek óta fennálló problémák, funkcionális és stilisztikai konfliktusok és a helyhez méltatlan állapotok felszámolása.
  A pályamű javaslatokat tesz a megvalósítás ésszerű ütemezésére, valamint kitér a kert fenntartási feladataira. Újszerű városépítészeti léptékű javaslata, hogy a Múzeumkert rekonstrukciója együtt kell járjon a reformkorban a Pollack Mihály tér északi oldalán létrejött, de azóta megszüntetett, méltatlanul elépített Festetics, Esterházy és Károlyi paloták belső kertjeinek együttes megújításával. Így összefüggő városi kert-szövet hozható létre a Múzeum körúttól a Palotanegyed felé.
  A pályamű lényegi javaslata szerint a Múzeumkert nem kerítéssel körbezárt zárvány, hanem élő, városszerkezeti értelemben vett zöldfelület, közpark, ami a közterületek felé is kisugárzással, fejlesztési térerővel bír.
  A z örökségvédelmi és kertrekonstrukciós koncepció kiterjed a széttagoltan álló, részben felújításra szoruló szobrok felújítására, illetve szükség szerint áthelyezésére és további szoborhelyek kijelölésére szoborsétány létesítése, valamint a méltatlan kerti állapotok megszüntetése.
  A meglévő növényzet felújítása, az ökológiai gazdagítás és a kerti terek vonatkozásában a pályamű javasolja az értékes, idős fák teljes, időben folyamatos és ütemezett megújítását, átlátható, nyílt növényi térszerkezet és kerti terek létrehozását a fő látványok felé. Többszintes lombkorona, cserjeszínt létesítésével a kert ökológiai gazdagítását. A zöldfelület a terjengős, sok helyen feleslegesen terjengős és elavult burkolatok bontásával 5000 m2-rel, a jelenlegi állapothoz viszonyítva 45%-kal növelhető a zöldfelület. Javasolja továbbá a közkerten belül teresedések létrehozását – „napos ligetek” –, beleértve a Múzeum körúti fasor fokozatos megújítását és a Pollack Mihály tér „zöldesítését”, a sétatér kialakítását.
  A tervnek fontos eleme a Múzeumkert mint közkert funkciógazdagítása: a Múzeumkert pihenő, rekreációs jellegének visszaállítása (játszókert, oldalsó, kerítés melletti sétányok, pihenőhelyek), a kávézó-éttermi terasz, szoborsétány, kulturális programok szabad tereinek – szabadtéri performanszok, felolvasóestek, kávézóterasz: irodalmi, kultúrtörténeti stb. előadások – létrehozása, illetve a kertben lezajló nagy látogatottságú események (március 15-e, Múzeumok Majálisa, Múzeumok Éjszakája) funkcionális és technikai kiszolgálása.
  A Pollack Mihály tér kapcsolatot teremthet a Múzeumkerttel. A pályamű javasolja a tér rendezését, érdemi funkcionális és vizuális kapcsolatok létrehozását a Múzeumkerttel (átmenő gépjármű közlekedés kizárása a térről, „zöld” gyalogos köztér, átlátás és intenzív gyalogos, funkcionális kapcsolat megteremtése a Múzeumkert felé), továbbá az egységes utcabútorozást.