• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Pesti báj

  Prestige Hotel Budapest

  Építészek: Hegedűs Péter, Bolyó Ágnes
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Erdélyi Gábor, Győrfi Viktória

  perstige1

  A kiegyezés előtti években, még mielőtt az álmatag Pest-Buda mindössze néhány évtized alatt Budapest néven világvárossá nőtte volna ki magát, az idős Hild József bérpalotát épített a Magyar Tudományos Akadémia mögötti kis utcába. Klasszicista stílusától kissé már túllépve, az újabb kor ízlésére rátapintva, a háromemeletes, mozgalmas homlokzatú ház karakterét az eklekticizmus felé vitte.
  Feltehetően Zofahl Lőrinc is szerepelt a terv készítői között, de bizonyos, hogy nem sokkal elkészülte után ő alakította át az épületet. Lakóházból a 20. század második felében irodaházzá lett, értékei fokozatosan mállottak le róla a többszöri átépítés során, míg az ezredfordulóra siralmas állapotba jutott. 2004-től megkezdődött a rekonstrukciója (tervezője: Porcsalmi Zoltán, KÉSZ Kft.), a függőfolyosó körül egy belső vasbeton vázszerkezet révén több szint kialakítására nyílt lehetőség, de tulajdonosváltás miatt a munka félbemaradt. Így, félkészen vásárolta meg Mazen Al Ramahi, aki a Dohány utcai Continental Hotel Budapesttel már bizonyította, hogy Budapest régóta pusztuló történeti értékei nem csupán autentikus módon kelthetők életre, de még üzleti lehetőségnek sem utolsók.
  A siker egyik biztosítéka maga az épület volt, központi elhelyezkedésével és hamisítatlan pesti nagypolgári bájával. A másik pedig az építész, Hegedűs Péter, aki Bolyó Ágnessel együtt a 2007-ben megnyílt Só utcai Boutique Hotel Budapest és a Continental után immár a megbízó harmadik pesti szállodáját tervezhette. A koncepció alapja az eredeti karakter lehető legteljesebb megőrzése volt, illetve a korábbi átalakítások beépítése a szerkezetbe. Így jött létre a háromemeletnyi, nyeregtetővel záródó utcai homlokzat mögött egy belül hatemeletes, 85 szobás, elegáns hotel.

  Generáltervezés: Petur Studió Bt.
  Építészek: Hegedűs Péter, Bolyó Ágnes
  Belsőépítészet: Vörös Virág – NAADAM Kft, Sáfrány Csilla, Bagyinszkyné Kiss Tünde – StudioLoft Bt.
  Statika: Surányi György – M.Plan Kft.
  Gépészet: Darabos Pál, Varga Balázs – Green Terv Kft., Kovács Lászlóné
  Elektromos tervezés: Homonnay Zsuzsanna – Inter Ház Tech Bt.
  Gyengeáram: Kovács Péter – Inter Ház Tech Bt.
  Környezettervezés: Jávor Éva – Inter Ház Tech Bt.
  Tűzvédelem: Kerényi Áron – Inter Ház Tech Bt.
  Projektmenedzser: Nyárondi Zsolt †, Béres Róbert