• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Részletgazdag egyszerűség

  A Szent Paraskeva-templom felújítása, Nesebar, Bulgária

  Építészek: Todor Mihaylov, Elitsa Andreeva, Emilia Kaleva, Aleksandra Vadinska
  Szöveg: Katona Vilmos
  Fotók: Evgeni Dinev

  Saint Paraskeva church

  Nesebar Bulgária fekete-tengeri partvidékének háromezer éves települése. Az ókorban tagja volt a déloszi szövetségnek, kereskedelmi autonómiát élvezett a római birodalomban, majd Bizánc és Iván Sándor cár bolgár államának határán töretlenül prosperált egészen a 14. századig. Ebből az időszakból származik Szent Paraskeva temploma, amely az 5. századi Szent Szófia-bazilika tőszomszédságában, a kultikus építményekben igen gazdag szigetváros központjában áll. A település 1983 óta a világörökség része.
  A Szent Paraskeva-templom alapításának pontos körülményeit ma is homály fedi. Titulusának három női szent is megfelel: a 2. századi római és a 3. századbeli ikóniumi Paraskeva mártír, valamint a 10. században élt balkáni, másként új Paraskevának is nevezett, fiatalon elhunyt szűz. A kérdést a keletelés oldhatja meg: a templom tengelyét feltehetőleg a védszent ünnepnapjához igazították, vagyis abba az irányba mutat, ahol az ünnep hajnalán felkel a nap. Az adott földrajzi szélességen az enyhén déli irányban eltérő axis az utóbbi balkáni szent ünnepét, október 14-ét jelöli.
  Az épület helye a városban legalább ennyire beszédes. A keresztház nélkül épített egyhajós templom szoros egységet alkot nyugati szomszédjával, a vele egykorú Gábriel és Mihály arkangyal-templommal, amelynek csak alapfalai maradtak ránk. A zegzugosan nőtt település utcái között lazább teresedést definiáló két építmény történeti közösséget vállal a környező lakóépületekkel.

  Építészek: Todor Mihaylov, Elitsa Andreeva, Emilia Kaleva, Aleksandra Vadinska
  Statika: prof. Todor Barakov PhD
  Épületgépészet: Stefka Stefanova
  Műemléki helyreállítás: Atanas Papadakis
  Közmű: Ivan Bilbilov
  Elektromos tervezés: Ivan Barakov
  Szerkezetépítés: Ekoart Ltd.
  Acélszerkezetek: Krupal Ltd.
  Megbízó: Nesebar Municipality