• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Térnyerés

  Várkerület megújítása, Sopron

  Építész: Szabó Levente
  Tájépítészet: GEUM
  Szöveg: Winkler Barnabás
  Fotók: Danyi Balázs

  varkerulet1

  Ablakom a gyönyörű soproni térre néz, a szoba falán kis gyűjtemény látható a Várkerület és a Mária szobor környékéről készült festményekből és korabeli fotókból. A helyszín szépsége az elmúlt idők szinte minden erre vetődött festőjét, fotósát megihlette. Joggal, hiszen a Várkerület piactérré bővülő kanyarulata a Mária-szoborral és a háttérben a várost világszerte hirdető Tűztoronnyal felejthetetlen látvány.
  Az ábrázolásokról elém táruló képek közül azokat szeretem a legjobban, amelyek még a régi, összefüggő felületű, beépített lépcsők nélküli, szétdarabolatlan, folyószerűen vonuló Várkerületet ábrázolják. A múltat idéző képeket nézve jól követhető, hogyan változott időről időre a környék arca. Sopron történelmi belvárosát várfal védi. A középkori bástyákkal gazdagított terméskő városfal mellett szinte csak osonó sétányát a város az elmúlt években hozzáértő módon kiszabadította elzártságából. A romantikus út nemcsak a várfal látványával, hanem a várfal előtt húzódó lakóházak intim hátsó arcának bemutatásával is megajándékozza az erre járókat. A várfalat körbekísérő lakóházak főhomlokzatai előtt hömpölyög a Várkerület. Az út mindkét oldalát változatos, mégis harmóniába olvadó műemléki és kortárs épületek sora övezik. A gyakran kiszélesedő, sokszor térré alakuló, a város kapuihoz is vezető út hűségesen kíséri végig a városmagot. Az Ó-gabonatér, a Széchenyi tér is a körgyűrű részévé válik, ugyanúgy, mint a Medgyaszay nevéhez fűződő színházat magába foglaló Petőfi tér és az evangélikus templom térfalat kinyitó kertje. (…)
  Örömteli hírként ért 2009-ben, hogy a város tervezői pályázatot írt ki, végre sor kerülhet a Várkerület régen húzódó felújítására. A pályázat eredményes lett, bár a bírálóbizottság nem adta ki az első helyezést. Megbízást a második díjas, Szabó Levente építész vezette Hetedik Műterem kapott. Meggyőző tervük megvalósításán túl a szigorú helyi előírások betartására és a lakosság észrevételeinek figyelembevételére is vállalkoztak. A lakosság a pályázati eredmény kihirdetésétől kezdve folyamatosan tájékoztatást kapott a beruházás alakulásáról. Látványtervekkel és videóvetítéssel mutatkoztak be az alkotók. Elképzeléseik már a tervek első bemutatásától kezdve közel állt a város régen várt elképzeléseihez. Az építkezés 2013-ban indult és a múlt év végén fejeződött be. A teljes körút rehabilitációját a város öt részre osztotta fel, a most elkészült szakasz az első ütem megvalósítása.

  Generáltervezés: Hetedik Műterem Kft.
  Felelős tervező: Szabó Levente DLA
  Tájépítész társtervezők: Csontos Csenge (†), Gyüre Borbála, Lád Gergely – Geum Műterem Kft.)
  Építész munkatársak: Biri Balázs, Dvorzsák Jessica, Kohout Dávid, Simon Orsolya (pályázat: Almer Orsolya, Páll András, Tánczos Tibor)
  Műemléki felügyelő: Veöreös András, Tárkányi Sándor
  Közlekedés, forgalomtechnika: Rhorer Ádám, Mezey András – Közlekedés Kft.
  Közmű: Szabó Ádám – Aqua-Duo-Sol Kft.

  Közvilágítás: Galazka Tibor, Horváth Ferenc – GT-Vill Kft.
  Tartószerkezetek: Horváth Csaba
  Épületszerkezetek: Kapovits Géza
  Vízgépészet: Drobni Gergely, Skublics László
  Megbízó: Sopron megyei jogú város