• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Testvérmeccs

  Audi Aréna, Győr

  Építész: Sándor János
  Szöveg: Gárdos Fanni
  Fotók: Zsitva Tibor

  gyor1

  Az új sportcsarnok fontos Győr városának, hiszen olyan sportélet zajlik ott, mely megérdemli a jó körülményeket, elsősorban a női kézilabda csapat kiemelkedő teljesítményével. A meghívásos tervpályázat nyertese Sándor János és tervezőtársai lettek. A 11 500m2-es épületegyüttes névhasználati jogát az Audi vásárolta meg, így a sportlétesítmény külsején, illetve belső tereiben megjelennek az Audi arculati elemei.
  Egy ilyen léptékű arénánál, amely ennyiféle feladatot lát el, a helyszínválasztás is nagy feladat. Egyrészt, mivel „presztízsépület”, nagyon fontos, hogy beépüljön a város szövetébe, kicsit módosítja annak látképét, mégse legyen idegen attól. Az épületet egy szabadidő, sport és pihenőpark öleli körül, a város tengelyére igazodik, közel az autópályához, hogy az átmenő forgalomból is rá lehessen látni, könnyen elérhető és kiüríthető. De érzelmi okok is ide vonzzák a csarnokot: 1976 óta működik itt a Magvassy sportcsarnok, melynek negyven év alatt kialakult eszmei képe rengeteg sikert, élményt és csodát hordoz magában, méltán nevezhetjük a győri sportélet központjának. Tervezői, Lőrincz József és Pongrácz István olyan merész szerkezeti megoldást alkalmaztak, melyet még ma is kevesen mernének bevállalni. A feszített kábeltetős tetőszerkezet egyértelműen meghatározza az épületet, annak minőségét és milyenségét egyaránt.

  Generál tervező: Teatro-Építész Műterem Kft.
  Építészek: Sándor János, Fodor Balázs, Sallai Krisztián, Börzsei Lajos, Raffay Ildikó, Bognár Norbert, Szakonyi Gábor
  Belsőépítészet: Szendrényi Éva, Thorsten Wagner
  Statika: Kántor László, Cserpes Imre, Róth Ernő, Guzmics János
  Gépészet: Fok Zoltán, Lukács Roland
  Elektromos tervezés: Baracskai Gyula, Jurics Jolán, Becski István, Perger Ágoston
  Közmű: Szabó Sándor
  akusztika: Fürjes Andor
  Sporttechnológia: Judik Zoltán
  Kivitelezés: Magvassy Konzorcium – Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt., Swietelsky Magyarország Kft., ZÁÉV Építőipari Zrt.
  Építtető: Győr Megyei Jogú Város (Győrprojekt Kft.)