• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Tipográfus városi villája

  N7 – Townhouse Berlin, Friedrichswerder

  Építész, belsőépítész: c.fischer innenarchitekten
  Szöveg: Szegő György
  Fotók: Florian Kleinefenn

  tipografus1

  A berlini városegyesítés húsz éve számos olyan speciális helyzetet, kihívást teremtett, amely a városvezetőket, az építészeket, az építtetőket és a városlakókat együtt hozta helyzetbe – és utóbbiak kultúrája, tehetsége a közös siker elengedhetetlen összetevője. Az építési területet a koncepcióktól alább a Városépítészet rovatban mutatjuk be. A Townhouse-modell az a sorházas beépítési forma, ami kis telken városias, zárt sorú formában kerttel és főként a családi ház, a zöldövezeti villa nyújtotta függetlenséggel egyszerre rendelkezik.
  A megrendelő – Németország egyik vezető tipográfusa – határozott elképzelésekkel bírt, amikor a belsőképítészként már ismert cég tervezőivel elkezdték formába önteni az archívumot, irodát (112 m2) és lakást (212 m2) egyszerre befogadó Townhouse/városi villát. A terv egyszerű alaprajzra épül, a két homlokzat: keleti és nyugati tájolású, mindkét oldalról jó fényt kap. De a munka jellege és a majdani lakó által elképzelt intimitás olyan matt üvegezéshez vezetett, amelytől valóban emblematikus épületté vált a szigorú, tiszta struktúra.
  A transzlucens üvegezés három rétegű, fényt megtörő belső prizmákkal a nap állására reagáló „Isolierverglasung” védi a felmelegedéstől a belső tereket, szórja az erős fényt, hő- és hangszigetelő, és – különösen este – védi a magánszféra intimitását. Ez az üvegfüggöny a nyugati homlokzaton szinte különálló paravánként, alig érintkezik a sok helyütt térben összefüggő szintekkel. Az egyik tetőterasz is magas opálüveg mellvédet kapott, de 2 méter magasat, a jógagyakorlatok nyugalmához illő, befelé forduló, „ne is lássam a várost” megoldást. A keleti oldalon hagyományos erkélyek osztják az udvari homlokzatot.

  Építészek, belsőépítészek: Christa Fischer, Birke Fehéri, Tory Lichtermann, Kay Guth, Moritz Heinicke
  Statika: Jockwer + Partner
  Termikus modellezés: Waldhoff Rädler Lenzen Schrag GbR
  Technikai épületszerelvények: Stiehm Ingenieurplanung, Torsten Stiehm
  Akusztika: Herr Prumbaum – Müller-bbm GmbH
  Magasépítés: Schmidtmann+Gölling Architekten, Ralf Gölling, Matthias Jurtz
  Belsőépítészet: c.fischer innenarchitekten
  Projektvezetés: Köble Consult GmbH