• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Tiszta szimbolika

  Református közösségi ház, Szandaszőlős

  Építész: Sajtos Gábor
  Szöveg: Csontó Sándor
  Fotók: Hajdú József

  Szépen gyarapodik a rendszerváltás óta a magyar felekezetek templomi, szociális és oktatási célokat szolgáló épületeinek száma. E sorban a legifjabb a Szolnoki Református Egyházközség Szandaszőlősi Református Közösségi Háza harangtoronnyal, amelyet 2012 októberében szenteltek fel.
  A tervezett együttes három különálló egysége a templom, a harangláb és a lelkészi hivatalt is magában foglaló gyülekezeti ház. Ez a három önálló tömegeket alkotva, mégis szoros összefüggésben, egymástól elválaszthatatlanul áll össze eggyé. Az első ütemben a gyülekezeti ház és a harangtorony épült meg. Az építészeti koncepció puritán egyszerűsége a meglepetés erejével hat. Sajtosék korábbi egyházi megbízásaikban is – a budapesti Szent Rita és a kisfakosi ferences kápolna – hagyományokat tisztelő, de a kortárs építészet új gondolatait, a továbblépés útjait kereső terveket tettek az asztalra.
  Szandaszőlősön is egy letisztult, erőteljes karakter érvényesül. A mintaszerű terv a célszerűségben és a tisztaságban fogant, nem akar többnek látszani, mint ami, mégis rengeteg mondanivalója van. Az épületegyüttes sajátos tömegalakítása egyszerre idézi meg a tehetős parasztporták és az erdélyi erődtemplomok archetípusát. A tárgyi megfogalmazás minimális gesztusai, ugyanakkor nagyon világos és egyértelmű utalásai az épületek és a lelkek összetartozásának érzését erősítik.

  Építészet: SAGRA Építész Kft.
  Vezető tervező: Sajtos Gábor
  Építész munkatársak: Grand Gabriella, Páll András, Virág Péter, Németh Regina
  Tartószerkezet: Horváth Csaba
  Épületgépészet: Almási Zsolt, Kurunczi György
  Elektromosság: Gombás Lukács
  Építtető: Szolnoki Református Egyházközség