• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • UIA II. Régió elnöki konferencia

  Budapest, 2009. március 5-8.

  Fotó: Borsos András

  Fotó: Borsos András

  2009-ben a Magyar Építőművészek Szövetsége adott otthont az UIA II. Régió Elnöki Konferenciájának. A március 5-8. között zajlott konferencia résztvevői voltak: Luise Cox, az UIA elnöke, Gaetan Siew, az UIA leköszönő elnöke, Lisa Siola, az UIA II. Régió elnöke, Albert Dubler, az UIA I. Régió elnöke, számos UIA-tanácstag, valamint a balti államok, Fehéroroszország, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Görögország, Izrael, Kazahsztán, Libanon, Macedónia, Palesztina, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia, Tadzsikisztán, Törökország és Ukrajna képviselői.
  A Magyar Építőművészek Szövetsége Nemzetközi Építész Szövetség (UIA) II. Régiójának tagja megalakulásától kezdve, ily módon képviseli a hazai építészet nemzetközi érdekeit, s elősegíti a magyar építészet és építészek beemelését a nemzetközi építészeti diskurzusba. Az egyes régiók tagországai minden évben megtartják elnöki ülésüket, amelyen minden tagország (összesen 33) szervezetének elnöke/képviselője részt vesz, ezáltal segíti a régió közös munkáját.
  Az UIA II. Régiójának elnöki konferenciáját immár második alkalommal (az elsőre 2003. szeptember 12-14. került sor) rendezte a Magyar Építőművészek Szövetsége. A konferencia elsődleges célja egy közös platform létrehozása volt, közös honlap képében, amely lehetőség ad a II. Régió országainak kapcsolattartására, közös kiállítások, konferenciák szervezésére és hirdetésére, s ezáltal egy jól működő nemzetközi kontextus kialakítására, amelyből mind az egyes tagországok, mind pedig a régió profitálhat. Másik kiemelt célja az volt, hogy bemutassa az egyes tagországok építészeti munkáját, eredményeit az elmúlt egy évből, s olyan közös projekteket kezdeményezzen, amely a régión belüli kisebb ország csoportokban tudnának sikerrel működni. A konferencián bemutatták a 2008. március 8-án megalakult Visegrádi Négyek Építészeti Társulását is, működését és elért eredményeket.
  A 2008 nyarán Torinóban megrendezett UIA világkongresszus már megfogalmazta azokat az elveket, amelyeket a mostani találkozó a gyakorlat oldaláról közelített meg: a cél a régiók közötti és az egyes régiókon belül a tagországok közötti kommunikáció fejlesztése, közös projektek szervezése. Ahhoz, hogy az egyes országok építészeti eredményei ne maradjanak a határokon belül, hanem tanulságként, példaként egy szoros kapcsolati háló elemei lehessenek, folyamatos párbeszédre van szükség. Ez a hálózatra építő információáramlás segíti a környezettudatos építészet megerősödését is, amely a régióban, Európában és az egész világon – a küldöttek egybehangzó szándéka szerint – az építészet jövőjének kulcsa lesz.

  (A MÉSZ tájékoztatójának szövegét felhasználva összeállította: Götz Eszter)