• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Új réteg

  Családi ház, Budapest

  Építész: Kapy Jenő
  Szöveg: Turai Balázs
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  kapy1

  Önvallomásában rétegekként határozza meg saját alkotói, oktatói munkájának, gondolkodói szellemiségének dimenzióit; és családi házai is mintha újabb és újabb rétegeket fednének fel Kapy Jenő tervezői munkamódszeréből, alkotói szemléletéből. Legújabb, Eötvös utcai családi házát is éppen emiatt két korábbi ház, és az azokból felfejthető formai és szemléleti rétegek tükrében érdemes vizsgálni.
  A néhány éve, a Normafánál felépült ház (lásd MÉ 2002/5. – a szerk.) formai megoldásaiban, használati és téri koncepciójában is kiérlelt mű, az életmű sokéves kísérletezéseinek, tapasztalatainak szintézise. A ház és a ’nem-ház’ építészeti elemeinek formai, anyagi és tektonikai kontrasztja az épület hosszán végig-, majd a fák lombjai közé vezető út szellemisége; vagy a természeti és az épített környezet közötti átmenet könnyed megfogalmazása rendkívüli sűrűségben jeleníti meg e réteg sokszínűségét. Ezt mintegy kiegészíti a pár évvel korábbi, Őzike utcai ház (lásd MÉ 2000/3. – a szerk.) leghangsúlyosabb konceptuális rétege: a kockaházzal való formai kísérletezés mellett az építtető minél teljesebb bevonása a tervezés folyamatába; a participáció kérdése. A megrendelővel való együttgondolkodás azóta is meghatározó Kapy elméleti és tervezői munkáságában.
  Az Eötvös utcai háznál is alapvető az együttgondolkozás. A megbízó és tervező közös személetéből és egymásra figyelő párbeszédéből születetett meg az épület környezetbarát és energiatakarékos működésének és ökologikusságának koncepciója, mely a kezdetektől fogva holisztikusan magába foglalta a tájolástól az aktív gépészeti és passzív építészeti eszközökig annak teljes eszköztárát.

  Építész: Kapy Jenő DLA
  Belsőépítész: Geiger Diana
  Munkatárs: Sziksz Tibor – Módos és Társa Bt.
  Statika: Oláh Mihály – Ol-Stat Bt.
  Gépészet: Léderer András – Thermo Zrt.
  Kertépítés: Balog Andrea – 4D Tájépítész Iroda