• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Újrafogalmazott múlt

  A Honvéd Főparancsnokság épületmaradványainak felújítása

  Építész: Deák Zoltán
  Szöveg: Okrutay Miklós
  Fotók: Török Tamás / Topogram

  honved1

  Ma már nehéz magyarázatot találni arra, hogy a főváros, de talán az ország utolsó második világháborús mementójaként miért állhatott oly hosszú évtizedekig a Budai Várban az egykori Honvéd Főparancsnokság maradványainak romja.
  A Kallina Mór által tervezett, a Szent György tér felől korábban két ütemben megépült Honvédelmi Minisztérium együttesének harmadik elemeként létrejött épület teljes pompájában a fél évszázadot sem élhette meg, míg a maradványok látványa, úgy tűnik, ezt jóval meghaladva rögzül a városképben. A háborús pusztítások mértéke megfelelő szándék esetén még lehetővé tette volna a gyors újjáépítést az épület sorsát azonban megpecsételte a várnegyed teljes helyreállításának programjaként kijelölt barokk kori lépték megválasztása. Azt, hogy a bontás elakadó lendülete végül ránk hagyta az épület lábazati szintjét, talán annak felismerése, hogy a Dísz tér hangsúlyos déli térfal nélkül nem maradhat. Hogy miért romként kerülgettük, arra a fennmaradt architektúra ereje lehet a válasz.
  Miután a várnegyed kulturális-idegenforgalmi tartalma az állami reprezentáció szándékainak térnyerésével bővült, és bővül tovább a közeljövőben – hozzátéve, hogy éppen a 19. századvég hasonló törekvéseinek következménye magának a Honvéd Főparancsnokságnak az ide kerülése is –, a romok jelenléte tovább nem volt vállalható. Hogy miért lett kudarcok sorozata a megújítási szándék, az egykori, kissé teátrális hatású historizáló épület lábazati szintjeként fennmaradó, önállóan szinte értelmezhetetlen épületmaradvány kortárs építészetként való újraértelmezése, messzire vezető kérdés, a hazai építész szakma egyik igazán ki nem beszélt történése. Mindenesetre a sikertelenség talán összegezhető abban, hogy tisztázatlan maradt, valójában miről kíván szólni ez a várostörténetileg és városképi értelemben is sokszorozottan rétegzett hely.

  Generáltervező: Várgondnokság Nonprofit Kft.
  Építész: Deák Zoltán (Kallina Mór, 1897)
  Építész munkatársak: Schuszter Dániel, Bernáth Attila, Erdélyi Erika, Simon Móni, Fazekas Csaba – MATA-DÓR Kft., Erdélyi Róbert, Erdélyi-Gáspár Judit, Deák Barbara
  Tűzvédelem: Mészáros János – Mébart Bt.
  Statika: Lógó János –OPT-TERV Kft.
  Gépészet: Szigyártó Gábor – Smg-Sisu
  Elektromos tervezés: Rajkai Ferenc – Hungaroproject Kft.
  Restaurátorok: Csányi Szabolcs, II. ütem: Kovács Attila
  Lebonyolítók: Sághi Attila, Szabados Gyula – Sz-építők Kft.
  Kivitelező: Nemes és társa Kft., II. ütem: WHB Kft.
  Megbízó: A Budai várnegyed és a fertődi Esterházy-kastély és kúria megújításáért felelős kormánybiztos: † Dr. Zumbok Ferenc / II. ütem: L. Simon László, Sárváry István