• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Vadat és halat, s mi jó falat…

  Élménytér és játszóház a hatvani kastély parkjában

  Építészek: Járomi Irén, Kiss Gyula
  Szöveg: Bán András
  Fotók: Zsitva Tibor

  hatvan1

  Kiss Gyula és Járomi Irén egy múzeumi beruházás kapcsán szolgáltatóépületek áttervezésére kapott lehetőséget a hatvani barokk kastély kertjében. Az ipari jellegű épületek új funkciójaként a múzeummá alakítandó műemlékhez kapcsolódó gyermekfoglalkoztatókra tettek javaslatot. A tervezés során műemlékként kezelték a már nem is olyan közeli múlt objektumait, tiszteletben tartották azok sajátos megjelenését. Megőriztek falaikból és szellemükből annyit, amennyit lehetett. Az eredmény: az akkori és mai modernitásértelmezés eredeti szintézise.
  Hatvan város utoljára a múlt század hetvenes éveiben kínált múzeumi érdekességet, amikor a közelmúltban elhunyt Kovács Ákos vezette a tenyérnyi kiállítóhelyet a főtéren. A hatvani kastély még régebben, Hatvany báró gyerekei életében, a két háború között volt szellemi központ. Azóta a kastély is, a múzeum is sodródott, az egyik hosszan kórházként működött, bár terei erre nem voltak alkalmasak, a másik kis léptékű helyi feladatokkal foglalta el magát. Egyfelől megmenthető-e valamilyen alkalmas funkcióval ez a reprezentatív későbarokk épület, másfelől csatolható-e a Pesthez közeli városhoz valamilyen életszerű kulturális vagy turisztikai attrakció? Erre a kérdésre született a közelmúltban rapid válasz.
  A rossz állapotban lévő kastély kapjon múzeumi funkciót, méghozzá olyan kiállításokkal, amelyek az állami döntéshozatal oldaláról is kellően reprezentatívak, s a fenntarthatóságuk is elegendő mértékben perspektivikus. Így jött létre – új intézményként, a Természettudományi Múzeum szakmai felügyeletével – a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. És történjen meg az új intézmény számára bő hárommilliárdos keretből a műemléki épület rekonstrukciója, a parkrendezés, s a parkban található későbbi épületegységek szanálása vagy újragondolása.

  Építészet: Kiss Gyula, Járomi Irén – Kiss Járomi Építésziroda
  Munkatársak: Nagy Márk, Kéki András – Kiss Járomi Építésziroda Kft.
  Tartószerkezet: Komlóssy István – Komlóssy Mérnöki Kft.
  Épületgépészet: Pilz Norbert, Sárdi Norbert – KIPTERV TMT Kft.
  Tűzvédelem: Bársony Antal, Németh Krisztina
  Talajmechanika: Magyar Balázs – ELGOSKAR-2000 Kft.
  Közmű: Kováts János – Ligninvest Kft.
  Kert- és tájépítészet: Szabadics Anita – MNM NÖK.
  Generálkivitelező: ÉPKAR ZRT.