• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Változásra készen

  Debreceni Egyetem Műszaki Kar bővítése, I. ütem

  Építészek: Puhl Antal, Dajka Péter
  Szöveg: Bán András
  Fotók: Skrabák Zoltán

  debrecen_egyetem1

  A maga mögött négy és fél évszázados múltat számon tartó Debreceni Egyetem 2000 óta működik jelen intézményi keretei között. Tizenöt kara közül az egyik a Műszaki Kar, amelynek múltja szintén évszázadnyi, ám története sok változáson át – így a korábban Budapesten és Debrecenben működött Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskolán keresztül – vezetett a mai, az universitasba integrálódott formáig és az egyetemi szintű képzéséig.
  Az egyetem konzervatív intézmény: a létező tudomány magas szintű átadása a hivatása. Az egyetem progresszív intézmény, hiszen az itt összegyülekező tudós elmék az új gondolatok megalkotói.
  Az egyetem hierarchikus intézmény: a tanár tekintélyével és tudásával mindig a diákok fölött áll. Az egyetem demokratikus intézmény: a legifjabb hallgatóknak is lehetnek olyan ötleteik, meglátásaik, amelyek inspirálják az új eredményeket.
  Az egyetem a késő középkor óta zárt intézmény: a campus a maga tereivel és szokásaival a tudományos beavatás rejtélyes helyszíne. Az egyetem változékony, nyitott intézmény: a fiatalok életük egy meghatározott idejét töltik itt, s máris nyomukban a következő generáció, amelyik másmilyen, másképp gondolkodik, mást akar.
  Ezekkel a – nem épp ellentmondásokat nélkülöző – tapasztalatokkal kell szembenéznie annak, aki egyetemi épületet tervez, az universitas térgondolatát formálja.

  Építész vezető tervezők: Prof. Puhl Antal DLA, Dajka Péter
  Projektvezető építészek: Huszár Tamás, Füzesi Katalin
  Építész munkatársak: Berecz Dániel, Csirmaz Annamária, Drabant Ágnes, Horváth Ágnes, Kassáné Kalcsó Kitti
  Statika: Hatolkay Márta, Kalmár Zsolt
  Gépészet: Oltvai András, Oltvai Tamás
  Elektromosság: Ivanics Zoltán, Mészáros Attila
  Kert- és tájtervezés: Andor Anikó, Torma Sarolta
  Úttervezés: Gulyás Imre
  Közmű: Orosz Tamás, Bartha Miklós