• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Víz-szín-tér

  A nottinghami régi vásártér

  Tájépítészek: Gustafson Porter
  Szöveg: Bechtold Ágnes
  Fotók: Dirk Lellau, Hamilton Knignt, Gutafson Porter Team

  nottingham1

  A nottinghami egykori vásártér Anglia egyik legrégibb tere, 11.500 m2-es alapterületével a londoni Trafalgar tér után a második legnagyobb az országban. Mai arculatát 2007-ben nyerte el a Gustafson Porter tájépítész iroda (legutóbbi munkájukat a 2008-as Velencei Építészeti Biennálén láthattuk) munkája nyomán, miután a korábbi, rosszul funkcionáló, a város igényeinek nem megfelelő kialakítás újjáteremtésére 2004-ben nemzetközi tervpályázaton hirdettek.
  A Gustafson Porter iroda terve nemcsak a hivatalos zsűri, hanem a nagyközönség tetszését is megnyerte. Minden tekintetben kielégítette a pályázati kiírás irányelveit, erre épültek a tervezési koncepció sarokpontjai – emlékezés és kultúra; lélek; városi kapcsolatok; biztonság; egyszerű megközelítés; használati rétegek; közösség; anyagok és felület; víz; fény.
  Olyan vonzó városi tér született, amely alaprajzában tiszta, térben jól átlátható. A nagymértékű terepszint-váltást az egész teret átívelő nagyvonalú rámpával – az akadálymentes közlekedést segítve –, illetve lépcsőzetesen elrendezett elemekkel (vízarchitektúra, növénykazetták) hidalták át. Minden irányból egyszerű a megközelítése, de járműforgalom kizárólag a peremén zajlik. Az áttekinthetőségen kívül a biztonságot szolgálja a megfelelő megvilágítás is. A burkolat anyaghasználatában a jó minőségű gránit időtállóságával, nemességével illeszkedik az új főtér méltóságához. Színárnyalatai – szürke, fekete, fehér, bézs – jelzik a szintváltásokat, ugyanakkor reflektálnak a környező épületek homlokzatain használt kőanyagokra is. A tér legnagyobb attrakciója mégis a 4400 m2 területet elfoglaló vízarchitektúra, teraszosan elhelyezett víztükrökkel, 1,8 m magasból lecsorduló vízeséssel, vízfolyással és 53 felszökkenő vízsugárral.

  Megbízó: Nottingham City Council
  Tájépítészet: Gustafson Porter Project Team – Neil Porter, Nilesh Patel, Dominik Bueckers, Ines Marcelino
  Mérnöki munkák: Ove Arup & Partners Ltd
  Világítás: Speirs & Major Associates
  Forgalomszervezés: Space Syntax Ltd
  Műemléki szakértő: Jules Renfrew Associates
  Kivitelezés: Balfour Beatty Civil Engineering Ltd
  Vízügyi szakértő: OCMIS Ltd