• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Vizek ünnepe

  Blue Planet Akvárium, Koppenhága

  Építészet: 3XN A/S
  szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Adam Mørk © 3XN A/S

  blueplanet1

  Márciusra készült el Dánia legnagyobb akváriuma, a Blue Planet. Építészeti kialakítása egy szimbólumra épül, de annál jóval messzebbre visz: a formában megjelenített örvény a 21. századi civilizációnak a vízzel való bonyolult viszonyát is kifejezi. A Koppenhágát övező, tengerparti erdős területen, Charlottenlundban 1939-ben nyílt meg az első akvárium. A hamarosan kitört háború azonban nem kedvezett az állatok importjának, így az akvárium évekig minimálszinten tudta fenntartani magát – az 1944-es dániai általános sztrájk idején, amikor az áramellátás is szünetelt, az itt dolgozók pedállal hajtották a helyi áramfejlesztőt, hogy a halak oxigénhez jussanak. A kétezres évekre végképp elavult, és mivel ekkorra már védett erdő vette körül, bővítésre sem volt lehetőség.
  2007-ben nemzetközi tervpályázatot írtak ki az új, sokkal nagyobb, korszerű akvárium tervezésére a homokos tengerparton, a kikötő és a Dániát Svédországgal összekötő keskeny sáv, az Øresund között. A dán 3XN építésziroda nyertes tervéről a megnyitó után sajtó kiemelte, hogy nem csupán bravúros formában, puritán szépséggel képes természetközelbe hozni egy óriási befogadóképességű – évi 700.000 látogatóra készült – intézményt, de nem lépte túl sem a tervezett határidőt, sem a költségvetési keretet. A végeredmény egy, a tengerbe nyúló mesterséges homokpadon álló, örvényt formázó spirál, amelynek nincs főhomlokzata – ellenben minden napszakban és minden nézetben más-más látvány nyújt –, 20.000 víziállat, madár, lepke otthona lett, és majdnem 10.000 m2-en, 53 medencében az európai akváriumok között egyedülálló módon az északi és déltengeri, a folyami élővilágot, a korallzátonyokat és a Csendes-óceán élőhelyeit is bemutatja.

  Megbízó: Bygningsfonden Den Blå Planet
  Építészet: 3XN Architects
  Építészek: Kim Herforth Nielsen, Jan Ammundsen, Bo Boje Larsen, Stig Vesterager Gothelf, Eva Hviid-Nielsen, Majbritt Lerche Madsen, Rasmus Hjortshøj, Peter Feltendal, Bodil Nordstrøm, Christina Melholdt Broegaard, Nis Timmer, Christian Bundegaard, Ida S. Greisen, Martin Rejnholt Frederiksen, Torsten Wang, Simon Hartmann-Petersen, Mans Nijkamp, Ulrich Pohl, Kasper Guldager Jørgensen, Martin Jonsbak, Lasse Lind, Jesper Thøger Christensen, Mogens Bruun Jepsen, Carsten Olsen, Pernille Uglvig Jessen, Stine de Bang
  Mérnöki konzulens: Moe & Brødsgaard
  Környezet: Henrik Jørgensen Landskab
  Kiállítási koncepció: Kvorning design & kommunikation
  Szerkezet: MT Højgaard, Hoffmann, Kai Andersen, E. Pihl & Søn