• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Wa: a mindennapok harmóniája

  Kortárs japán design
  Iparművészeti Múzeum, 2009. április 9 – május 31.

  Omniboti 7μ i-Sobot, Fumiaki Sonoda, 2007

  Omniboti 7μ i-Sobot, Fumiaki Sonoda, 2007

  A Japán Alapítvány vándorkiállítása az Iparművészeti Múzeumban a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. évfordulója alkalmából, a 21. században megváltozott japán design arculatával foglalkozik. Noha továbbra is jelen vannak az innovatív tervezők és a merész, új projektek, a többszintű hálózatok létrejöttének köszönhetően átalakulóban van a design, központi és perifériális területek, kis és nagy cégek kapcsolódnak össze. A jelenlegi helyzetre nem pusztán a technológiai haladás jellemző, hanem egyre inkább a modern és hagyományos technikák ötvözése. Mindez új kapcsolatokat teremt az ipari termelés és a kézi munka között, s egyszersmind megkönnyíti a nagyvárosi központokban zajló design-tevékenység és a távoli régiók kézműves munkája, a japán és a nyugati termékek közötti kölcsönhatás létrejöttét. A technológiai innováció mindig környezettudatos szemlélettel párosul, az újrahasznosításra való törekvés elengedhetetlen szemponttá vált a gyártási folyamatok során.
  Természetesen a formatervezés rendkívül fontos szerepet játszik az energiaiparban és a gazdaságban, de feladata nem merül ki ennyiben. Kulturális jelentősége ennél jóval nagyobb, hiszen híven tükrözi a kortárs japán társadalom dinamizmusát, napjaink általános életkörülményeit és kultúráját. Japán egy másik fontos jellemzője a hagyományos Wa szellemiség, vagyis a harmóniára való törekvés, az ellentétes princípiumok párosítása – legyen szó akár értékekről, emberekről vagy álláspontokról – s ezáltal egy magasabb szintű egység létrehozása. A 21. századi Japánban az ellentétes elemeket és egymástól különböző álláspontokat egyesítő Wa szellemiség így az alkotás alapvető feltételévé vált.
  A tárlat közel 190 gondosan megtervezett és válogatott tárgyat mutat be 12 témakör és 6 jellegzetes fogalom köré csoportosítva. A kiállításon elénk tárt tárgyak és jelenségek rávilágítanak a kortárs japán design dinamikus fejlődésének mozgatóelemeire és titkaira.

  Pálinkás Edit