• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Xin chao Viet Nam – üdvözlet Vietnamnak

  A BME Építészmérnöki Kar Építőművészeti DLA iskolájának tanulmányútja

  Szöveg: Török Bence

  vietnam1

  A BME Építőművészeti Doktori Iskolája a korábbi közép- és nyugat-európai országok után 2015 januárjában Vietnamban járt éves szakmai tanulmányúton. Ehhez az ambiciózus tervhez elnyertük az NKA támogatását, melynek célja többek között hazai és nemzetközi építészeti mesterkurzusok és szakmai továbbképzések megrendezésének támogatása volt.
  A doktori iskolások vállalása azt is magába foglalta, hogy rendezünk egy konferenciát Ha Noiban a budapesti és Ha Noi lakótelepek aktuális problémáiról, meglátogatjuk a helyszíneket, majd hazatérve kiadványt készítünk a kinti tapasztalatokról. Tanulmányútjaink célja mindig kettős: megismerni egy adott országot vagy várost kulturális és a mindennapi élet szempontjából, valamint felkeresni az építészetileg jelentős együtteseket és épületeket. Az útitervbe Ha Noi és környékén kívül közép-vietnami kulturális örökségi emlékek kerültek. Az utazó csapat 22 DLA hallgatóból és 5 oktatóból állt, a felkészülés Giap Thi Minh Trang doktorandusz társunk vezetésével kezdődött. Utunk előkészítése szempontjából is fontos állomás volt a Ha Noi Építész Egyetem négy oktatójának budapesti látogatása, akik november 24-én teltházas előadást tartottak a Kortárs Építészeti Központban. A Ha Noi Építész Egyetem oktatók és a BME rektora Budapesten ezzel egy időben együttműködési megállapodást írtak alá.
  A két egyetem közös vietnami konferenciájára Housing Architecture from Budapest to Ha Noi címmel került sor. A Ha Noi egyetem vezetőjének köszöntője után Nagy Márton a BME-t és az Építészmérnöki Kart mutatta be a hallgatóságnak, Szabó Levente az Építőművészeti Doktori Iskola működésével, legsikeresebb projektjeivel ismertette meg a vietnami egyetemistákat és oktatókat. Vasáros Zsolt a magyar történelemről és kultúráról tartott előadást, míg Szabó Árpád Budapest épített és kulturális környezetét a városépítészeti tipológiák jellegzetességein keresztül mutatta be.