• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Zsinagógaépítészet Kelet-Közép-Európában

  A MÉSZ fotókiállítása, Kassa, Bástya Galéria, 07. 11. – 07. 28.

  Szöveg: Krcho János
  Fotók: Szentiváni János

  zsinagoga

  A Magyar Építőművészek Szövetségének fotókiállítása júliusban nyílt meg a kassai Kelet-–Szlovákiai Múzeumhoz tartozó Henkellrondel, azaz a Hóhérbástya kiállítótermében. A tárlat az Európa Kulturális Fővárosa és a MAZAL TOV! Zsidó Kulturális Fesztivál programsorozatához kapcsolódik és két krakkói zsinagóga mellett főként a történelmi Magyarország zsinagógaépítészeti emlékeit mutatja be, tágabb összefüggésekbe ágyazva a helyi kultúra eredményeit.

  A bemutatott zsinagógák kitűnő építészeti fotókon és terveken láthatók. Az anyag a soproni középkori zsinagógával kezdődik és a budapesti Dohány utcaival zárul, benne két kassai ortodox zsinagógával: a Balogh János tervezte Harang utcai (Zvonarská) és az Oelschläger Lajos és Boskó Géza Zoltán által tervezett Puskin utcai (Puškinova) épületekkel. A kiállításhoz az angol nyelvű ismertető mellett szlovák nyelvű feliratok és füzetek is készültek. Ez utóbbiban a kelet-közép európai zsidóság történetéről olvashatunk rövid bevezetőt, majd Klein Rudolf ötletes mátrixos rendszerének (lásd Utóirat 2011/4– a szerk.) segítségével követhetjük, hogy az egyes zsinagógák tervezése során milyen építészeti hatások érvényesültek, milyen volt az épület léptéke, de a város fejlődését vagy a városképet alakító szerepét is megérthetjük. A válogatott anyag nyilván nem teljes, de mindenképpen jelentős és figyelemreméltó. Terjedelmét tekintve alkalmas arra, hogy felkeltse a laikusok figyelmét és kíváncsivá tegye a szakembereket, hogy kezükbe vegyék, elolvassák és tanulmányozzák Klein Rudolf vagy a pozsonyi Maroš Borský nemrég megjelent könyveit (Klein Rudolf: Zsinagógák Magyarországon 1782-1918, Terc, Budapest, 2011., illetve Maroš Borský: Synagogue Architecture in Slovakia, A Memorial Landscape of a Lost Community, Menorah, Bratislava 2007).
  A kiállítás kurátora Klein Rudolf, szerkesztői Kirschner Péter és Borsos András, a kartonlapokból készült installáció Balogh András munkája. A tárlatot Pollák Róbert, a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum igazgatója, Pásztor Péter kassai építész, valamint Kirschner Péter, a MAZSIKE (Magyar Zsidó Kulturális Egyesület) elnöke és Klein Rudolf nyitották meg. A rendezvényt a MAZSIKE és a Magyar Építészek Szövetsége szervezte és támogatta.