• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • 100% kreativitás – I. Építészeti Nemzeti Szalon

  Műcsarnok, 2014. június 4. – szeptember 7.

  Fotó: Szöllősi Mátyás

  MŰVÉSZET EGÉSZ NYÁRRA – PROGRAMOK A MŰCSARNOKBAN

  Fotó: Szöllősi Mátyás

  A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére és támogatásával minden idők legjelentősebb kortárs építészeti összefoglaló-kiállításának ad otthont a Műcsarnok. A nagyszabású tárlaton több mint 200 épület és tervezői vonulnak fel, s adnak ízelítőt napjaink és a közelmúlt izgalmas magyar építészetéből, makettek, óriásnyomatok, filmek, tervek és egyéb műalkotások, illetve dokumentációk révén.
  A 2014-es évet – Ybl Miklós születésének bicentenáriumát – a kormány az Építészet Évének nyilvánította. Az ünnepi év számos eseményt kínál annak a gondolatnak a népszerűsítésére, hogy az építészet a magyar kultúra egyik meghatározó eleme, kiemelkedő kulturális érték. Ugyanakkor az építészek alkotó munkája hagyományosan az innováció hordozója, éppen ezért az I. Építészeti Nemzeti Szalon a jelen mellett a jövő ökologikus gondolkodására figyelő építészetére is fókuszál.
  A tárlat középpontjában a kreativitás dicsérete áll. A magyar építőművészet különböző irányzatait bemutató anyagválogatás a legszélesebb befogadói igényekhez igazodik: az elmúlt másfél évtized magas építészeti értékeket hordozó és látványos épületei, megkerülhetetlen beruházásai éppúgy megjelennek a mintegy 2500 négyzetméteres kiállítótérben, mint a kis közösségek templomai, közösségi terei vagy emblematikus házai. Emellett a kiállítás egy-egy teremben megidézi az előző generáció legjelentősebb mestereit, de helyet kapnak az építészoktatás mai műhelyei, hallgatóik munkái, és az építve tanítás különleges dimenziója: a Vándoriskola is. Külön egységekben jelentkezik a műemlékek újragondolt építészete, a kortárs tájépítészet, a belsőépítészet, emellett pedig több, az építészethez kapcsolódó társművészeti alkotás is várja a közönséget.
  A kiállítást gazdag építészeti, művészeti és múzeumpedagógiai programsorozat kíséri.(www.mucsarnok.hu)
  A Műcsarnok főtengelyének installációi között 72 kortárs épülettel ismerkedhet meg a látogató fényképek, makettek, tervrajzok, illetve mozgóképek segítségével. A válogatás híven reprezentálja a kortárs magyar építészeti szcéna sokszínűségét. Az installációk berendezésében az egyes épületek alkotói is aktívan közreműködtek. A kiállítás nyitó termében nyolc nagyméretű világító kép mutatja be a kiemelkedő építészeti minőség legfrissebben átadott, felemelő példáit.
  Műcsarnok Sajtóosztály

  A kiállítást létrehozták:
  Kurátor: Szegő György építész. Látványterv: Szegő György, munkatársak: Botzheim Bálint, Gyárfás Eszter építészek. Kurátorasszisztens: Pálinkás Edit művészettörténész. Fotószerkesztő: Bujnovszky Tamás fotóművész. Projektmanager: Szerdahelyi Júlia. Tematikus társkurátorok: Csernyus Lőrinc, Turi Attila, Winkler Barnabás, Balogh Balázs, Lázár Antal, Salamin Ferenc, Sáros László György, dr. M. Szilágyi Kinga. Bejárati jel: Losonczi Áron.

  Fotó: Szöllősi Mátyás