• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • 11. Európai Város- és Regionális Tervezési díj 2015-2016

  Az ECTP-CEU és a Régiók Bizottsága 11. alkalommal hirdeti meg az Európai Város- és Regionális Tervezési díjat. A verseny nyitott mind területi- és várostervezők, illetve önkormányzatok számára az Európa Tanács 47 európai országból.

  ectp2015

  Előzsűrizésre beküldési határidő (MUT): 2015. december 31.
  Végső beérkezési határidő (ECTP-CEU): 2016. január 31.

  A zsűri összetétele

  A zsűri elnöke: Petter Wiberg, ECTP-CEU – Norvégia

  Tagok:
  Hella Dunger-Löper, Berlin tartomány szövetségi és európai ügyekért felelős meghatalmazott képviselője, a Régiók Bizottsága és az Európai Bizottság területi kohéziós politikája, Németország
  Isabelle Maës, Hivatali ügyintéző, Európai Bizottság DG Mobilitási és Közlekedési Osztálya (MOVE), Európa
  Pirouz Nourian, Előadó & kutató a TU Delft Informatikai Várostervezési Tanszéken, Építészmérnöki Kar, Hollandia
  Isabel Girault, Főigazgató, Genfi Tervezési Hivatal, Svájc
  Dr Hugh Ellis, Vezető tervező, TCPA, Egyesült Királyság
  Dominique Lancrenon, ECTP-CEU Főtitkár, Franciaország

  Kiválasztási folyamat és kritériumok

  3 kategóriában lehet nevezni:
  – Stratégiai tervezés
  – Intelligens mobilitás városokon és régiókon belül
  – Energiahatékonyság és Területrendezési

  ECTP-CEU ajánlása alapján érdemes először az országos területrendezési szervezeteknek (MUT) megküldeni a pályamunkát, majd az elő zsűri során kiválasztott pályázatokat az ECTP-CEU titkárságára, Brüsszelbe megküldeni.
  A pályaműveket elektronikus formátumban várjuk a mutk@mut.hu címre 2015. december 31-ig.
  A díjátadó ünnepségre a Régiók Bizottságánál (Brüsszel) kerül sor 2016 májusában.

  A kategóriáknál figyelembe kell venni:

  Stratégiai tervezés

  Minőség és innováció a tervezési folyamatban a célok és az elért eredmények között.
  Hogyan küzdötték le az akadályokat a folyamat során.
  Alkalmazkodás a tervezési politikákhoz és a polgári részvétel fejlesztéséhez, mely jobb hatékonyságot eredményez a tervezési folyamatban.
  A stratégiai tervezés hatékonyságának bemutatása a gazdasági fejlődés elősegítése és az egész közösség életminőségének javítása által.

  Intelligens mobilitás a városokon és régiókon belül

  A területrendezés szerepének bemutatása a városok és régiókon belüli elérhetőség javításában.
  A gyalogosok, kerékpárosok és a tömegközlekedéssel utazók lehetőségeinek növelése.
  Az energiahatékonyság javítása és jobb közterületi megosztás kialakítása.
  Igazi újítások vagy új felismerések valódi alkalmazhatóságának bemutatása, melyek eltérnek a hagyományos forgalomirányítástól.

  Energiahatékonysági és területrendezési

  A területrendezés proaktív szerepének bemutatása a megújuló/fenntartható energia megoldások felvételében/telepítésében, a klímaváltozás mérséklésének döntéshozatalba vételén keresztül.
  Minőségi integráció az energia, annak kezelése és tervezése között.
  A fenntartható fejlődés elveinek alkalmazása; fenntartható megoldások fejlesztése és terjesztése; környezet minőségének javítása; és az emberi jólét, a nagyobb hatékonyság szempontjából felismerhető szociális és gazdasági előnyök.
  Az eredetiség és az innováció terén új módszerek és megközelítések, tervezési finanszírozás, a tervezési politikák integrációjában és megvalósításában való részvétel és fenntartható megoldások (módszerek).

  Készségek

  A minőségi szakmai munka a tervezésben, a kommunikációban, az együttműködésben, a tervezési koncepciók és technikák fejlesztése a közvetlenül megvalósítható fenntartható hatékonysággal összefüggésben.

  Referencia eszközök

  Milyen mértékben szolgálhat a rendszer átadható tudásanyaggal más tervek számára (ugyanabban az országban vagy egész Európa területén) vagy mint a további fejlesztések és programok bázisaként.
  Várostervezők hatékony bevonása annak érdekében, hogy fiatal tervezőket hozzanak a projektbe és az ő bevonásukkal keletkezett hozzáadott értékek bemutatása.
  Várostervezők hatékony szerepvállalása a közösségi csoportok, politikusok és a helyi érdekeltek bevonásában, ami nagyobb tudatosságot eredményez és a fenntartható fejlődést támogatja.

  Nevezési követelmények

  Minden pályázatnak tartalmaznia kell:
  1. Részletes pályázati leírás angolul (ha az elő zsűri során kiválasztásra kerül, francia fordítás is szükséges lesz). A leírás nem lehet hosszabb, mint négy A4-es oldal (mindkét nyelven), beleértve a címet, tartalomjegyzések és hivatkozásokat.
  2. Elektronikusan két db A1-es színes tabló, érthető magyarázatokkal, a helyszín részletes bemutatásával és illusztrációkkal, angol nyelven. (Ha az elő zsűri során kiválasztásra kerül, nyomtatott példányokat is be kell adni.)
  3. A teljes anyagot egy online felületről letölthető .zip kiterjesztésű fájlba kell tömöríteni és a linket a beadásnál feltüntetni.
  4. A pályázati dokumentációnak tartalmaznia kell:
  – az összes projektinformáció (a két elkészült tabló, minden egyes a tablókon megjelenített kép, felirat és logó. További mellékletek (képek, videók, promóciós anyagok, stb.).)
  – a tervezők megnevezett kapcsolattartója – a csapat vagy a csapat vezetője – felelős a projekt tervezési tartalmáért; egy megnevezett kapcsolat a helyi hatóságnál vagy szervezetnél, aki finanszírozta / megbízta a tervezőket a munkával; tovább a vezető tisztségviselő megnevezése (pl.: ügyvezető igazgató vagy polgármester); valamint a c) tervezésért felelős vezető köztisztviselő. a szakértők önéletrajzai,
  – összefoglaló leírás a projektről,
  – kitöltött nevezési lap,
  – információ minden fiatal (37 éves, vagy annál fiatalabb) tervezőről, aki részt vett a pályázat elkészítésében.
  5. Nevezési díj befizetéséről készített átutalási bizonylat

  Határidő

  Előzsűrizésre beküldési határidő (MUT): 2015. december 31.
  Végső beérkezési határidő (ECTP-CEU): 2016. január 31.
  A verseny nyitott mind területi- és várostervezők, illetve önkormányzatok számára az Európa Tanács 47 európai országból.
  Egyéb információért kérjük, forduljon a Magyar Urbanisztikai Tudásközponthoz: mutk@mut.hu

  Magyarországi indulók az alábbi szervezetnél pályázhatnak:

  Magyarország ECTP-CEU tagszervezete a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT). Az Európai Város- és Regionális Tervezési Díj pályázatát a MUT megbízásából annak közhasznú szervezete, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nonprofit Kft. (MUT NKft.) bonyolítja le.
  Ennek megfelelően a beadott pályázatok első lépcsős elbírálását (előzsűrizését) a MUT Elnökségének tagjai végzik, a pályázati kiírásban megjelölt szempontok alapján, a pályázatokat a MUTK NKft-nek címezve kell beadni, és ez a szervezet gondoskodik az elő zsűri által arra alkalmasnak talált tervek szakmai támogatásáról és annak eljuttatásáról a nemzetközi zsűrihez.
  Egyéb információért kérjük forduljon a Magyar Urbanisztikai Tudásközponthoz: mutk@mut.hu.

  Nevezési díj

  A nemzetközi zsűrihez Magyarországról pályázatok kizárólag a MUT elő zsűrije útján kerülhetnek, a másként az ECTP-CEU-hoz beadott anyagokat a nemzetközi zsűri csak magasabb nevezési díj fejében bírálja el.
  Az előzsűrizésre beadott pályamunkák után 50.000,- Ft + ÁFA kell megfizetni legkésőbb a beküldés időpontjáig a MUTK NKft. 11709002-20603557 számú, az OTP Banknál vezetett számlájára.
  A második körös, nemzetközi bírálatra továbbküldött projektek után a beadónak 250 € részvételi díjat kell fizetnie az ECTP-CEU-nak. Amennyiben nem került az elő zsűri elé a pályamű, a nevezési díj 500 €.

  Az ECTP-CEU adatai a második körös nevezéshez:
  Bank neve: ING Banque
  IBAN azonosító: BE56 3100 0708 1288
  Számlatulajdonos neve: Conseil Européen des Urbanistes
  BIC azonosító: BBRUBEBB

  A Díjak

  Az ECTP-CEU és a SPECIAL Projekt Elismerő Okleveleket (Certificates of Achievement) ad át a díjazottaknak. Díjakat kapnak azok a pályázatok, melyek az értékelési szempontok tekintetében kiemelkedőnek minősülnek.
  A Díjakat a tervezési megbízásokat adó vagy azokért felelős önkormányzatok vagy szervezetek, valamint a folyamatban részt vett tervezők kapják.
  A díjátadó ünnepségre 2016. tavaszán kerül sor. Az ECTP-CEU és a Régiók Bizottsága nagy sajtónyilvánosságot biztosít majd az esemény és annak nyertesei számára. Minden nyertes pályázatot közzétesznek a Régiók Bizottságának hírlevelében.
  A Díj eredményének felhasználási és publikálási jogát az ECTP-CEU fenntartja. Az eredmények publikálását kizárólagosan az ECTP-CEU Végrehajtó Bizottsága intézi.

  További információk

  További információkért a korábbi díjakról, valamint a nevezési lapról kérjük, forduljon az az ECTP-CEU-hoz, illetve magyarországi pályázata esetén a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nkft.-hez.

  ECTP-CEU online elérhetősége: www.ectp-ceu.eu
  ECTP-CEU e-mail: secretariat@ectp-ceu.eu
  A MUTK Nkft. online elérhetősége: www.mu-tk.hu
  MUTK NKft. e-mail: mutk@mut.hu