• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A függöny felemelkedik

  Magyar ráadás-kiállítás Velencében

  Szöveg: Szemerey Samu

  lifting

  Első alkalommal szerepel a magyar építészettörténet a Velencei Biennálé programjában a nemzeti pavilonon kívül, a biennálé témájához kapcsolódó események részeként.
  A Lifting the Curtain – Central European Architecture Networks (A függöny felemelkedik – Közép-európai építészeti hálózatok) című kiállítás a 21 partner esemény egyike, amelyeket a Biennálé főkurátora, Rem Koolhaas több mint száz pályázat közül választott ki. A projekt öt ország szervezetei közötti együttműködésben jött létre, magyar oldalról a Kortárs Építészeti Központ és Szemerey Samu kurátor közreműködésével. A kiállítás azokat a kapcsolatokat, átjárásokat és kölcsönhatásokat mutatja be, amelyek Közép-Európa modern építészetét országhatárokon, politikai tömbökön és szakmákon átlépve megteremtették. Az építészi életrajzok és épületek helyett az építészeti tudást létrehozó hálózatokra koncentráló, új szemléletű anyag elsőként helyez egymás mellé eddig csak az egyes országok építészettörténeteiben feldolgozott példákat. Ezen keresztül összekapcsolhatóvá válnak az eddig korszakok és országok határai által elválasztott jelenségek, és lehetőség nyílik a régió széleskörű kapcsolatainak és hatásainak feltérképezésére. A mintegy negyven esettanulmányt és személyes kapcsolati hálózatot bemutató kiállítás magyar példái között szerepel a miskolci Kollektív ház, a dániás generáció, az 1958-as brüsszeli világkiállítás magyar pavilonja, a Bercsényi 28-30 kiadvány és köre, a KÉK, illetve Polónyi Károly és Weiner Tibor életrajza.
  A biennálé novemberi zárása előtt Velencében két napos konferencia keretében bemutatásra kerül a kiállítás katalógusa, ami egyben egy több éves kutatómunka és publikáció sorozat első kötete. Ennek célja a kiállítás felvetett témái mentén további tanulmányok, tematikus kötetek és fordítások megjelentetése, amelyek új nézőpontot teremthetnek a hidegháborús, illetve nemzeti történeti narratívákon túl. A kiállítás a következő két évben több európai városban, így Budapesten is látható lesz.