• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A Smart City Lab Budapest díjazottjai

  A Design Terminál kihirdette a városfejlesztési pályázatának győzteseit. A zsűri döntése alapján a digitalizált városi stoppolórendszer, a rendhagyó tűzcsap-ivókút ötlete és az interaktív városfejlesztő alkalmazás valósul meg, amiket az októberi Design Hét Budapesten mutatnak be a nagyközönségnek.

  A Design Terminál májusban Smart City Lab Budapest elnevezéssel meghirdetett pályázatának célja olyan ötletek támogatása és megvalósítása volt, melyek a városfejlesztés és a technológia kapcsolatának újragondolására adnak lehetőséget. A felhívásra mintegy 30 pályamű érkezett be. A jelentkezők a közlekedés-, víz- és városi zöld kategóriákban az érintett szolgáltatók, a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Vízművek, valamint a Főkert bevonásával és konzultációs segítségével pályázhattak. A bírálat során kiemelten fontos szempont volt a gyakorlati hasznosság és a fejleszthetőség.
  A 8 tagú szakmai zsűri három ötletet választott ki, amelyek megvalósításán a nyertes csapatok az elkövetkező hónapokban fognak dolgozni, projektenként maximum nettó 1,9 millió forint keretösszegből gazdálkodva.
  A közlekedés kategóriában nyertes Karma csapata egy gyors, digitalizált városi stoppoló rendszert álmodott meg. A zsűri a legjobb három közé választotta víz kategóriában a Tűzcsapból ivócsap nevet viselő projektet, mely Budapesten található tűzcsapokat alakítaná át a mindennapokban is használható ivókúttá, miközben azok eredeti tűzbiztonsági funkciója sem sérül. Győztes lett városi zöld kategóriában a Budapest Dialog web- és mobilalkalmazás, amely segítségével a városi zöldterületek fejlesztésébe közvetlenül bevonhatók a városlakók.

  A nyertes pályamunkák:

  Budapest dialog – Párbeszédben a várossal
  Szerzők: Berecz András – tervezőgrafikus, Szerdahelyi-Németh Klára – okl. településmérnök, településtervező, Szerdahelyi Tamás – okl. építőmérnök, Szlávik Zsolt – informatikus, szoftverfejlesztő

  smartcity lab1

  Tűzcsapból ivócsap
  Szerzők: Hosszúlépés.Járunk?, Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófia, Zoletnik Zsófia

  smartcity lab2

  KARMA, oszd meg és haladj! GPS-alapú valós idejű autómegosztó rendszer
  Szerzők: Ambrovics Gergely, Berecz András, Hevesi Annabella, Temesi Márton, Lux András, Weil András

  smartcity lab3