• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Amrita

  Tablókiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén, 06. 21. – 07. 31.

  Ötven óriási méretű tablón mutatja be az indiai modern festészet megújítójaként számon tartott, indiai–magyar festőművész életét az Amrita című kiállítás a Nemzeti Múzeum kerítése előtt. A többnyire Amrita apja, Umrao Singh és Baktay Ervin által készített fotók bemutatják a tragikusan fiatalon elhunyt művész mozgalmas életét. 2013-ban az indiai UNESCO nagykövet kezdeményezésére, a magyar UNESCO nagykövet támogatásával Amrita Sher-Gil (1913–1941) születésének 100. évfordulóján a neves magyar–indiai festőművészre emlékezik a világ. Itthon ebben az évben emlékezünk meg Baktay Ervin indológus (1890–1963) halálának 50. évfordulójáról is. A két jubileum alkalmat ad az egykor szoros indiai–magyar kulturális kapcsolatok felelevenítésére és elmélyítésére is.
  A kiállítás alapjául Amrita apja, Umrao Singh Sher-Gil (az indiai fotótörténet különös alakja) és Baktay Ervin fotói szolgálnak. A festőnő életének bemutatásán túl egyben néhány érdekes témát is fölvet, mint például a keleti és nyugati kultúra és hagyományok keveredése az indiai-magyar házaspár különböző otthonaiban (Indiában, Párizsban és Budapesten, illetve vidéken); Amrita Sher-Gil különleges, „multikulturális” identitásának elemei és azok hatása életére és festészetére, fogadtatására és utóéletére.
  A kiállítás anyagát Keserü Katalin válogatta, főként az Iparművészeti Múzeum Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumának tulajdonát képező Baktay hagyatékban fellelhető fotókból és dokumentumokból, valamint az indiai örökösök gyűjteményéből. Az emlékév kapcsán a kiállítást Párizsban, majd Indiában is bemutatják.

  G. E.

  amrita