• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Barcsay mester és tanítványai

  Hegyvidék Galéria, 2014. február 4-21.

  Barcsay Jenő az egyik legismertebb magyar festő, grafikus, tanár. Nonfiguratív alkotásai mellett kiemelkedőek voltak anatómiai tanulmányai, könyveit – többek között a Művészeti anatómia címűt – számos nyelvre lefordították. Művészgenerációk tanultak tőle, személyisége és szemlélete hatással volt a kortárs művésztársadalomra. Tanítványai közül kiemelkedik Balogh László, Deim Pál és Konok Tamás, akiket a szakmai hasonlóságokon kívül szoros barátság is összekötött a mesterrel.
  A Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány 2012-ben indította útjára vándorkiállítását. A bemutatott konstruktivista és a geometrikus művek mindegyike aláírt szitanyomat, melyek nagy része Szentendrén készült. Ezen kívül különböző dokumentumok, fotók, plakátok kerülnek bemutatásra. Az Alapítvány és annak alapítói, a két jogörökös – Kónya Márta és Kónya Ferenc – fáradhatatlan szervező munkájának és nem utolsó sorban önerejének köszönhetően Barcsay emléke tovább él.
  Immár 25 éve évente kiosztásra kerül a Barcsay-díj és a Barcsay jutalom, illetve az Alapítvány arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy Barcsay mester könyveit eljuttassa képzőművészettel foglalkozó határon túli magyar iskolákhoz és könyvtárakhoz. Az eddig főként határon túl bemutatott anyag első és 2014-ben egyetlen fővárosi helyszíne a Hegyvidék Galéria.

  Megnyitó: 2014. február 4. kedd, 18 óra
  Megnyitó beszédet mond: Feledy Balázs művészeti szakíró
  Helyszín: Hegyvidék Galéria, Budapest XII. kerület Városmajor utca 16.
  A kiállítás védnöke: Pokorni Zoltán polgármester

  barcsay_hegyvidek