• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Bauhaus konferencia

  “Évtizedekre szóló szellemi program”
  Átrium Film-Színház, 2014. október 13. 17.00

  A Május 1. moziként is ismert modern Kozma Lajos épület mintegy egy évtizedes bezártság után 2012 őszén Átrium Film-Színház néven nyílt meg újra. A színház működtetői kiemelten fontosnak tartják a Bauhaus eszmeiségét, a művészettörténeti értékeit és a társadalomra gyakorolt hatását. Az intézmény vezetőinek célja, hogy az Átrium egyfajta Bauhaus központtá váljon Budapesten. Az Átrium Kozma Lajos tervező-építész egyik legismertebb épülete.

  bauhaus_konferencia

  Program

  17.00-17.45 Regisztráció és ismerkedés az Átrium Kávézójában
  “Mini” Kozma Lajos és Átrium kiállítás a Galérián elhelyezkedő két vitrinben

  17.00-17.45 Épületbejárás “Kozma-módra”
  Melyek az eredeti elemek az épületben? Mi köze Gobbi Hildának az épülethez és mikor merült fel először a budai kulturális élet fellendítésének gondolata? Hogyan használható a kalorifer a pincében, és mi lett a titkos kútból? Hogyan követhetjük nyomon a szocializmus korabeli betörő útvonalát és miként hallgassuk ki a színészeket? Tematikus épületbejárás az Átriumban, a színház nyilvános tereinek bemutatása valamint a közönség számára hétköznapokon nem látható kiszolgáló egységek, légjáratok, és az Átrium lakóterének megismerése.

  Tervezett séta maximum 30 fővel, érkezési sorrendben 45 percben. Ha biztosítani szeretné az előprogramra a helyét – bejárás – javasoljuk jelentkezzen a szervezes@atriumfilmszinhaz.hu e-mail címen. A házbejárás megváltott regisztrációs jeggyel érvényes! Kérjük a résztvevőket, hogy kezdés előtt 15 perccel az Átrium Kávézójában gyülekezzenek.

  18.00 – 20.30 Színházterem:
  A konferencia előadói, szakmájuk legelismertebbjei közé tartoznak. Somlai Tibor az egyik legfoglalkoztatottabb belsőépítész, Horányi Éva az Iparművészeti Múzeum kiváló muzeológusa és Ferkai András Ybl Miklós-díjas épülettörténész.

  18.00 Somlai Tibor: Modern lépcsőházak, előterek és enteriőrök / Az Átrium bemutatása
  Somlai Tibor belsőépítész a hazai polgári trandíciókat a modern európai designnal ötvözi. A terek mellett bútorokat is tervez, a bútorokhoz kapcsolódóan ruhakollekcióval is bemutatkozott már. 1980-ban végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán. Azóta tervezi bankok, irodák, üzletek, villák és magánlakások belső tereit.
  A konferenciára lépcsőházak, előterek és enteriőrök bemutatásával készül színes illusztrációkkal, melyeket az Átrium bemutatása követ, fókuszáltan a belsőépítészeti értékeit kiemelve.
  http://www.somlaidesign.hu/

  (szünet)

  19.00 Horányi Éva: Magyarok és a csőbútorok
  A „bauhaus stílus” tárgyi világának emblematikus darabjai a csőbútorok, melyek születésénél meglepően sok magyar művész és üzletember bábáskodott. Az előadás Breuer Marcell, a tárgyalkotó mester tevékenysége mellett igyekszik felsorakoztatni azon alkotókat, aki számottevő szerepet játszottak a csővázas bútorok tervezésében, forgalmazásában, hazai népszerűsítésében. Horányi Éva az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteményének főmuzeológusa, többek között az Art deco és modernizmus c. kiállítás (2012) kutárora, valamint a Kozma Lajos modern épületei c. könyv szerkesztője.

  19.40 Ferkai András: Bauhaus-stílus?
  Hazai modern építészetünket sokan Bauhaus-stílusúnak mondják. Az előadás azt vizsgálja, hogy mennyire megalapozott ez az állítás, valóban kimutatható-e a két világháború közötti modern épületeinken a német iskola hatása. Kik azok az építészek, akik bizonyíthatóan kapcsolatban álltak ezzel az intézménnyel, és mennyiben képviselték az ott felmerült gondolatokat? Voltak-e olyan követői, akik csak formákat vettek át? Vajon a Bauhaus volt az egyetlen forrása a korszerű építésnek? S ha nem, akkor melyek a további inspiráló források és milyen arányban hatottak tervezőinkre? E kérdésekre keres választ sok képpel illusztrálva az előadás. Ferkai András Ybl Miklós-díjas építészettörténész, tagja az Építész Kamarának, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója.

  20.30 – 21.30 között a Kávézóban további kiegészítő programok: tematikus film- és fotóvetítés.

  Az Átrium Film-Színház programja a Design Hét Budapest 2014 eseménysorozat hivatalos része.

  Részletes információ: kudron.anna@atriumfilmszinhaz.hu

  Belépőjegy, mely a jegypénztárban, vagy interneten is megvásárolható:
  Felnőtt: 700,-Ft
  Diák, nyugdíjas: 500,-Ft