• ремонты от компании StroySila
  • укладка тротуарной плитки
  • BMW kreatív verseny

    A Milánóban tanult Veress Attila nyerte meg a BMW csoport és a Fratelli Guzzini design versenyét. A BMW Creative Lab elnevezésű pályázatot 2012 novemberében indította el Olaszországban a BMW csoport leányvállalata, a DesignworksUSA és a százéves múltra visszatekintő, konyhai felszereléseket gyártó olasz Fratelli Guzzini. A tervezőművészeknek kiírt megmérettetés célja, hogy szakmai segítséget nyújtson a fiatal tervezőknek, hogy a felsőoktatás mellett világhírű gyárak szakembereitől tanulhassanak. Győzelmével Veress Attila fél éven keresztül a BMW németországi központjának járműtervezési részlegén, majd újabb fél éven át a Fratelli Guzzini gyár olaszországi központjában tanulhat tovább. Szakmai gyakorlatát 2013 őszén kezdheti meg Münchenben.

    A nyolc hónappal ezelőtt elindított kreatív versenyen a kétkörös interjú után kiválasztott tervezőművész hallgatók azt a feladatot kapták, hogy „Mozgásban az étel” mottó alatt alkossanak meg egy teljesen egyedi, a BMW stílusához illő, élelmiszerek szállítására alkalmas, innovatív tárgyat, amelynek helye lehet a jövő konyhai felszerelései között. A diákoknak nem csupán egy egyszerű, funkcionalitását tekintve hétköznapinak mondható eszközt kellett megtervezniük, hiszen a verseny kiírói átfogó, innovatív gondolkodásra sarkallták a hallgatókat: a versenyt az nyerhette meg, aki egy tárgyban tudta prezentálni az étel elkészítését, szállítását, tálalását és fogyasztását, mindvégig az étel mobilitását tartva szem előtt. A hallgatók munkáját a tervezési folyamat elejétől a végéig a DesignworksUSA és a Fratelli Guzzini szakemberei segítették.

    Veress Attila, a milánói egyetem végzős hallgatója egy olyan, kosárhoz hasonló alakú műanyag tárgyat álmodott meg, amelynek fedőlapja közvetlenül a sütőbe tehető, hőálló tároló részében pedig a tálakon és evőeszközökön kívül egy üveg bort és néhány gyümölcsöt is szállíthatunk. „Veress Attila találmánya a >>Mozgásban az étel<< mottó tökéletes értelmezése” – indokolta Domenico Guzzini a 23 éves magyar tervezőművész-hallgató versenyen elért első helyezését. „Attila modern ételhordója egy tárgyban egyesíti az ételszállítás jövőjét: a tárolást, a főzést és a szállítást” – tette hozzá a Fratelli Guzzini elnöke. „Olyan ötletes, innovatív, merész újításokat kerestünk, amelyek egyesítik a gasztronómiai élmények minden ágát, az elkészítéstől az elfogyasztásig. Olyan munkákra vártunk, amelyek a jövőbe mutatnak, önálló értékkel bírnak, és helyük van a közeli jövő konyhai felszerelései között” – mondta Sonja Schiefer, a BMW csoporthoz tartozó DesignworksUSA müncheni részlegének vezetője. Veress Attila elmondta, hogy bár nem volt egyszerű, de több módon próbálta kombinálni a két márka értékeit és design elemeit. A kosár sziluettje például a legújabb BMW-modellek hátsó vonalait idézi, a súlycsökkenést pedig például a kosár anyagához felhasznált Lycra is segítette. Ez volt az az anyag, amely a BMW egyik ikonikus design tanulmányának, a puha és hajtogatható anyagból készült GINA koncepciónak szolgált anyagául. „A tervezés során a közös főzés öröme és annak fázisai jártak a fejemben. Így születhetett egy olyan praktikus kosár, amely egyaránt szolgál bevásárlókosárként, ételtartó dobozként, alátétként vagy akár vágódeszkaként. Nagyon örülök, hogy nyertem a BMW pályázatán: nagy lehetőségnek, egyben megtiszteltetésnek tartom, különösen, hogy a BMW és a Guzzini tervezőrészlegénél is eltölthetek 6-6 hónapot próbaidősként, azaz fizetett szakmai gyakorlaton.” Veress elmondta még, hogy milánói tanulmányait tavaly év végén fejezte be, így a legjobbkor jött, hogy iskolája vezetői őt is ajánlották a versenybe. A két interjú után hatan kerültek be abba a csoportba, amelyet a két cég munkatársai segítettek a kreatív alkotói folyamat során. Az első BMW Creative Lab tervezőművészeti verseny szakmai zsűrijében Sonja Schiefer és Domenico Guzzini mellett Aldo Colonetti, az Európai Design Intézet igazgatója, a BMW Olaszország képviseletében pedig Roberto Olivi foglalt helyet. A zsűri kiemelte még Francesca Terzi biztonságos porcelántányér-szállító találmányát, Federico Maria Elli speciális kemény papírzacskóból, bevásárlólista-kártyából, valamint újrahasznosítható tányérokból álló eszközét, Michela Voglino kempingpohárhoz hasonlító, tállá alakítható, könnyed és biztonságos élelmiszerszállító alkotását, valamint Giovanni Bartolozzi egyszerűség jegyében készített pályaművét, amely felső részében a hideg folyadékokat, alsó részében pedig a meleg ételeket tartja szállítás közben ideális hőmérsékleten.