• ремонты от компании StroySila
  • укладка тротуарной плитки
  • Diébédo Francis Kéré

    Arc en Rêve Centre d’Architecture, Bordeaux, 2013. 05. 19-ig

    Diébédo Francis Kéré Burkina Fasóban megvalósult épületeivel számos nemzetközi építészeti díjat kapott mind az építészeti minőségüknek, mind szociális érzékenységüknek köszönhetően. Munkájának vezérelve „az önsegítés segítése”, amelynek révén a nemzetközi tendenciáknak megfelelő tervezési elveket ötvözi a helyi sajátosságokkal és igényekkel.
    Kéré Burkina Fasóban született és a berlini műszaki egyetemen szerzett diplomát 2004-ben, majd nyitott ott irodát. 1999-ben, még tanulóként kezdett építeni Burkina Fasóban – elsőként – egy általános iskolát, majd egy középiskolát tervezett szülőfaluja, Gando számára. 2007-ben Danóba főiskolát épített, 2010-ben pedig megtervezte Mali Építészeti Központját. Jelenleg az Opéra Village programon dolgozik Ougadougou mellett. Kéré számára minden egyes munka technológiai innovációt jelent, ami erősíti az épület identitását. Az építés folyamata ugyanakkor fontos pedagógiai fejlesztési eszközt is jelent, kölcsönhatásokat indukál és a szakértelmet az arra rászorulók felé irányítja. Ezzel a módszerrel Kéré a hagyományos afrikai építési technológiákat adaptálja a tervezési folyamatba, melynek egyszerűsége, nagylelkűsége és eleganciája adekvát a modern építészet szellemiségével.
    A terveket – az építész irányításával – a helyiek építik meg, a falu lakói, férfiak, nők és gyerekek. Maga az építési terület kísérleti központtá válik, ahol az afrikai hagyományok és a modern építési elvárások találkoznak. „Célom az Afrika és a fejlett országok közötti rés áthidalása; végtére is a fenntartható építés alapja mindenütt hasonló.”