• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Utóirat 100

  Az esszépályázat eredménye

  December 4-én a Magyar Építészek Szövetsége székházának Ybl-termében átadták a Magyar Építőművészet folyóirat által meghirdetett Utóirat 100 építészeti esszépályázat díjait.

  A folyóirat elméleti melléklete, a 2001-ben alapított Utóirat / Post Scriptum ebben az évfolyamban jutott el a 100. lapszámához. Ezt a mérföldkövet ünnepelve a folyóirat szerkesztősége jeligés építészeti esszépályázatot hirdetett, amelynek célja az volt, hogy a Magyarországon az utóbbi években egyre szűkebb médiafelületen megjelenő építészeti írások számára nagyobb teret nyisson, új szerzőket és új szempontokat vonva a kortárs építészetkritika- és építészetelmélet gyakorlatába.

  Az értékelést végző zsűri tagjai Botzheim Bálint építész, a folyóirat főmunkatársa, Meggyesi Tamás építész, urbanista, filozófus, valamint Térey János író, költő voltak.

  A díjátadón a zsűri elmondta: a pályaművek arról tanúskodnak, hogy új, friss és izgalmas hang jelent meg az építészetről szóló írásmódban, amely a szakmának szóló szempontok mellett más, szélesebb kör számára befogadható gondolatokkal viszonyul az építészethez. Ennek hatására született meg a zsűri javaslatára az „Új generáció” kategória, amelyik nem egy korosztályt, hanem egy újfajta viszonyulást értékel.

  A díjakat Szegő György DLA, a folyóirat főszerkesztője, valamint Krizsán András DLA, a MÉSZ elnöke adta át.

  A díjazottak:

  Építészetkritika kategória
  1. díj: Vékony Zsolt (Gondolatok a Clark hotelről – Raszteres oroszlánbarlang)
  2. díj: H. Molnár Katalin (Kortárs épület műemléki környezetben: Magtár Látogatóközpont, Pécs)
  dicséret: Zsoldos Anna és Mónus Gergő (Vár állott, most kőhalom… Gondolatok egy pályaműről; Harangi Attila (Aldo Rossi és Carlo Aymonino lakónegyede Milánóban)

  Építészetelmélet kategória
  1. díj: Winkler Márk (Háztól városig: Neave Brown építészete)
  2. díj: N. Kósa Judit (Egy elszalasztott esély)
  dicséret: Móré Levente(A protestáns templomépítészeti kánon átalakulása a századfordulón); Major György (Építészettörténeti vázlat Szabó István érdligeti templomáról)

  Új generáció kategória
  1. díj: Mújdricza Péter (Meditáció az elgondolhatatlanról)
  2. díj: Lévai Magdolna (alias Major György, Miről szól az építészet)
  dicséret: Sági Gergely (Több fényt! Kortárs melodráma sok részben, több szereplővel); Szabó Lilla (A kép jelentősége a kortárs építészetben)

  A díjazott művek a Magyar Építőművészet 2018/6. számában jelennek meg, a 2019/1. lapszám pedig azokat is bemutatja, amelyeket a zsűri a díjazottakon felül közlésre méltónak találtak.

  A pályázat az NKA támogatásával jött létre.