• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Egészséges városok – boldog városok

  Az Építészet Világnapja az Építészek Házában, 2014. október 6.

  Szöveg: Borsos András
  Fotók: Szentiváni János

  Az Építészet Világnapját az UIA felhívására 1998 óta ünneplik az építésze az egész világon. A Magyar Építőművészek Szövetsége a Magyar Építész Kamarával közösen kiállításokkal, díjátadókkal és előadásokkal emlékezett meg a jeles alkalomról. Az ünnep idei nemzetközi jelszava: Egészséges városok – boldog városok / Healthy Cities – Happy Cities.
  Az Ötpacsirta utcai székház udvarán tartott ünnepség megnyitóján Sáros László György DLA, a MÉSZ elnöke arról beszélt, hogy ez a nap az építészeti közélet legnagyobb ünnepe, amit az idén a szakma múltjának nagy pillanatát, és jelenének, sőt jövőjének egy-egy momentumát felvillantva ünnepelnek a magyar építészek. A délután folyamán levetítették Osskó Juditnak az 1975–1996 tartott UIA Világkongresszusokról készített kisfilmjét, melyet a Magyar Televízió részére forgatott anyagaiból állított össze.

  Két kiállítás is nyílt a világnapon: az immár hetedik alkalommal bemutatott Visegrádi Négyek családi házai kiállításon 10-10 családi házzal mutatkoznak be Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország kortárs építészei. A magyar anyag pályázat útján lett kiválasztva. A zsűri tagjai – Tima Zoltán, Vadász Bence és Varga Tamás – által kiválasztott épületek és tervezőik:

  Téglaház 1000°C-on, Pécs – dr. Lőke Ferenc, Koller József
  Klasszikus modern villa, Miskolc – Kováts András
  Családi ház, Szolnok – Csendes Mónika, Álmosdi Árpád
  Ház a Lővérekben, Sopron – Hönich Richárd
  MT ház, Szigliget – Józsa Dávid
  Ökologikus ház, Szentendre – Borbás Péter
  Lebegő tömegek, Budapest – Tóth László, Papp László, Schalling Frigyes
  Hosszúház, Pilisborosjenő – Földes László, Sónicz Péter
  Családi ház, Budapest – Szűcs Endre, Tóth Péter
  Révfülöpi nyaraló – Meggyes Attila

  A MÉK Mesteriskola XXIII. ciklusának felvételi anyagát bemutató kiállítás megnyitójában Eltér István kiemelte, hogy a Mesteriskola hagyományosan a legmagasabb szintű építészeti posztgraduális képzés Magyarországon. A ciklusra fölvett építészek:
  Árva József, Bokányi Imre, Farkas Ádám, Guld Beatrix, Gyökér András, Hindy Dorottya, Juhász Balázs, Kertész Zsuzsanna, Máté Orsolya, Pásztor Ádám, Percz Gábor, Rohonczi Donát, Szabó Máté, Takács Gergely, Tóth Gábor, Zajacz Judit.

  MÉSZ-MÉK diplomadíjat 2014-ben az alábbiak nyertek: Schön Orsolya, Sipos Andrea, Stefanics Beáta, Batizi-Pócsi Péter, Kóthay Zsófia, Koronczi Péter, Horváth Gergely, Máté Tamás és Csaba Edit Zita.

  2012 óta harmadszor hirdették meg az Év Építészeti Fotója pályázatot. A beérkezett pályaművekből válogatott kiállítás megnyitóján első díjat vehetett át Glázer Attila és Dáray Ákos, illetve az idén először indított egyetemista kategóriában Biri Balázs.

  A díjátadók után a fiatalak mutatkoztak be elsőnek a Hello Wood mutatta be nyári nemzetközi táborát és a 2014 évi Budapesti Tavaszi Fesztiválra készített installációikat, előadást tartott még a BME, a MOME és az Építész Kollégium tevékenységéről.